Mihnea Motoc va participa la reuniunea miniștrilor Apărării ai statelor NATO. Ce se va discuta

Publicat: 14 06. 2016, 07:44
foto: evz.ro

Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naționale, va participa, în zilele de 14 şi 15 iunie, la Reuniunea miniştrilor apărării din statele aliate, care se desfăşoară la sediul NATO din Bruxelles.

De asemenea, la această reuniune sunt invitați și reprezentanţii UE, ai Finlandei şi Suediei, conform unui comunicat de presă al MApN.

Reuniunea se desfășoară cu trei săptămâni înainte de Summitul NATO de la Varșovia și are ca obiectiv principal pregătirea deciziilor ce urmează să fie adoptate de șefii de stat și de guvern.

Dintre aceste teme, de interes particular pentru România sunt postura de descurajare și apărare, prezența aliată pe flancul estic și angajamentul NATO în Afganistan.

Miniştrii apărării vor discuta şi agrea modalităţile de consolidare a posturii aliate de descurajare şi apărare, cu reliefarea măsurilor specifice prezenţei aliate înaintată pentru întregul flanc estic al NATO, implementării Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO (RAP), precum şi apărării cibernetice, asigurării resurselor bugetare necesare apărării şi dezvoltării capabilităţilor de apărare.

De asemenea, împreună cu reprezentanţii UE, ai Finlandei şi Suediei, vor fi abordate problematici de interes comun, precum îmbunătăţirea cooperării NATO – UE şi creşterea contribuţiei Alianţei la efortul comunităţii internaţionale de proiectare a stabilităţii, cu accent pe dezvoltarea capabilităţilor partenerilor.

În a doua zi, miniştrii apărării vor analiza progresele realizate de Ucraina în implementarea reformelor din domeniul securităţii şi apărării şi vor agrea Pachetul Cuprinzător de Asistenţă (CAP) pentru Ucraina, în vederea andosării acestuia de către şefii de stat şi de guvern la Varşovia.

Pe parcursul celor două zile, ministrul român al apărării are programate o serie de întâlniri bilaterale cu omologii din Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia şi Ucraina, în care vor fi abordate teme specifice viitorului Summit şi cooperarea în domeniul apărării.