Mihai Şora va fi înmormântat marţi. Unde va fi depus sicriul

Mihai Şora va fi înmormântat marţi. Unde va fi depus sicriul
Foto: Mihai Șora / Facebook

Sicriul cu trupul neînsufleţit al filosofului Mihai Şora va fi depus luni seara la Biserica Albă, iar marţi vor avea loc funeraliile, potrivit unui anunț publicat pe pagina de Facebook.

„Iubitule (…) Te vor aduce mâine seară, la ora 21, în Biserica Albă – „Biserica inimii mele”, cum obişnuieşti să spui, şi te vor aşeza acolo. Iar Biserica inimii tale va rămâne deschisă peste noapte, pentru ca oamenii care te preţuiesc şi vor să-ţi fie aproape să poată veni lângă tine.

A doua zi, marţi, la ora 13, va fi slujba înmormântării tale, cu părinţii Mihail, Florian şi Silviu, oameni plini de har, pe care-i iubeşti. Şi cu tinerii din cor, fermecătorul cor al Bisericii Albe, despre care ai povestit de atâtea ori…” – este mesajul postat de către soţia lui Mihai Șora.

Filosoful Mihai Șora a încetat din viață sâmbătă, la vârsta de 106 ani.

Cine a fost Mihai Șora

Mihai Șora s-a născut la data de 7 noiembrie 1916, la Ianova, Comitatul Timiș, pe atunci în Austro-Ungaria. Fiu de preot, învață la Timișoara, unde a studiat temeinic filosofia și limbile clasice, latina și greaca. A studiat filosofia la Universitatea București (1934-1938), cu profesori ca Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu și Mircea Eliade. În 1938, a obținut o bursă la Paris, apoi la Grenoble unde și-a dat doctoratul. Rămâne în Franța până în 1948, când se întoarce în țară să își vadă părinții. Însă, autoritățile comuniste nu i-au mai permis să se întoarcă în Franța, unde se aflau soția Marian (cu care se căsătorise în 1939) și cei doi copii. Ulterior, aceștia au venit și ei în România. Timp de 20 de ani, Mihai Șora nu a mai publicat vreo carte.

A lucrat la Ministerul de Externe, la Editura de Stat pentru Literatură și Artă, și este fondatorul noii serii de cărți ”Biblioteca pentru toți”.

După evenimentele din 1989, Mihai Șora a fost primul ministru al culturii, în Guvernul Roman, de unde și-a dat demisia după Mineriada din iunie 1990. Din 2012, este membru de onoare al Academiei Române.

Academicianul are cont de Facebook de şase ani, iar postările sale sunt urmărite de peste 275.000 de persoane.

Filosoful Mihai Șora s-a cununat civil, sâmbătă, 14 iulie 2014, la vârsta de 98 de ani, cu scriitoarea de 42 de ani, Luiza Palanciuc.

În decembrie 2011, Mihai Șora a rămas văduv. Soția sa, scriitoarea Mariana Șora, a murit la vârsta de 94 de ani, lăsând în urmă o căsnicie lungă de 72 de ani (se căsătoriseră în ianuarie 1939) și trei copii: Andrei, Sanda și Tom. Mihai Șora și Luiza Palanciuc se cunoșteau de mai multă vreme. Poetă, eseistă și traducătoare, dar preocupată și de filosofia politică. Anterior, Șora îi acordase scriitoarei născute în 1972, la Focșani, o serie de interviuri memorabile.

În noiembrie, când a împlinit 106 ani, Mihai Șora a postat zâmbitor pe pagina sa de facebook o fotografie în care ține în brațe cifra gonflabilă 6 pentru a marca vesel cel de-al șaselea an al propriului centenar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:19 - Luca Reghecampf rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa Anamariei Prodan: „Ne folosește pe noi, copiii, ca pe un scut”
22:11 - Un șofer presupus beat era să spulbere caravana Kamalei Harris. Bărbatul spune că nu-și amintește cum a ajuns pe autostradă
22:06 - Diana Stoica (USR), despre acuzațiile lui Nicolae Ciucă la adresa PSD: Dacă este atât de grav ce plănuiește să facă PSD-ul, ce mai caută cu ei la Guvern? Nu înțeleg (VIDEO)
22:02 - Burduja acuză că mai multe ONG-uri blochează investițiile în sectorul energetic românesc: „Toate aceste beneficii pentru țară și regiune cred că supără anumiți actori statali sau nestatali” (VIDEO)
21:46 - Sebastian Burduja a spus motivele pentru care România a importat energie în primele 8-9 luni din acest an: Sunt mai multe cauze. 30 și ceva de ani, România nu a investit în producția de energie (VIDEO)
21:39 - Eva Mendes: „Nu am fost niciodată vreo mare actriță, nu am fost niciodată îndrăgostită de actorie”
21:32 - Burduja: „În ce privește pregătirea pentru iarnă, stăm bine, avem depozitele de gaz în supraplin” / Ce se întâmplă cu schema de plafonare a prețurilor la energie (VIDEO)
21:26 - O zonă din București va arăta complet diferit până la sfârșitul lui 2027. Ce modificări sunt în plan
21:09 - Nicolae Ciucă a anunțat că dorește extinderea programului “O masă sănătoasă” în toate școlile din România și extinderea în toate județele a învățământului dual profesional, “cu campusuri de profil, unde elevii vor ieși cu o profesie”
21:00 - Apele Române: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a scăzut la 70%