Mihai Precup, numit preşedintele AMEPIP după ce a câștigat concursul organizat de SGG / Precup are un profil de tehnocrat, cu o vastă experiență în instituții bancare din Luxembourg şi Franţa

Mihai Precup, numit preşedintele AMEPIP după ce a câștigat concursul organizat de SGG / Precup are un profil de tehnocrat, cu o vastă experiență în instituții bancare din Luxembourg şi Franţa
Mihai Precup, numit președinte al AMEPIP

Mihai Precup a fost numit de către premierul Marcel Ciolacu în funcția de președinte al Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP). Decizia premierului Marcel Ciolacu a fost publicată joi în Monitorul Oficial.

Mihai Precup, primul președinte din istoria AMEPIP

Primul președinte din istoria AMEPIP a fost selectat de către SGG și numit în funcție de către premierul Ciolacu. La concursul de selecție au fost depuse trei CV-uri. Unul dintre candidați nu s-a prezentat la concurs. Dintre cei doi candidați rămași, cel mai mare punctaj a fost obținut de Mihai Precup (93,40).

Noul președinte al agenției este doctor în investiții, cu doctorat obținut la Universitatea Sorbona din Paris și experiență în sistemul bancar. Până astăzi, Precup a ocupat funcția de Secretar de Stat în Cancelaria Prim-Ministrului, dar și un post în Consiliul de Administrație al Băncii Europene de Investiții.

Mihai Precup a fost selectat pentru funcția de președinte al Agenției recent înființate, cu rolul de a monitoriza și evalua performanțele întreprinderilor publice. Anterior, Mihai Precup a fost Secretar de Stat în Cancelaria Prim-Ministrului Marcel Ciolacu, funcție pe care a ocupat-o după ce a părăsit mandatul de Secretar de Stat la Ministerul Finanțelor Publice.

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost înființată prin Hotărârea de Guvern 617/2023, ca răspuns la angajamentele României atât în fața OECD cât și în fața Comisiei Europene. Aproape 1.500 de companii de stat care se află, sub o formă sau alta, în subordinea Guvernului sau a Autorităților Publice Locale vor fi monitorizate în termeni de indicatori de performanță și management de nou înființata agenție.

Profil de tehnocrat

Mihai Precup (37 de ani) a urmat cursurile ASE și ulterior cele ale Universității Sorbona din Franţa. La aceeași prestigioasă universitate, Precup a obținut Masterul și titlul de Doctor în finanțate corporative. Doctoratul a durat opt ani de zile și a urmărit tema „Impactul crizei financiare asupra evoluţiei investiţiilor în companiile necotate din Europa Centrală şi de Est‟.

După absolvire, Mihai Precup a lucrat peste 11 ani în instituții financiar-bancare din Luxembourg şi Franţa, inclusiv la Banca Europeană de Investiții și în același timp a predat cursuri de politică monetară la Universitatea Sorbona în calitate de cadru didactic asociat.

În martie 2022 întră în administrația publică centrală și este numit Secretar de Stat în Ministerul Finanțelor. Un an mai târziu, premierul Ciolacu îl numește în funcția de Secretar de Stat la Cancelaria Primului Ministru.

Cum este organizată conducerea Agenţiei

Ciprian Cătălin Hojda şi Victor Moraru au fost numiţi vicepreşedinţi pentru patru ani.

Victor Moraru este director la direcția dezvoltare comunitară monitorizare intreprinderi și instituții publice din cadrul SGG.

Ciprian Cătălin este Consilier de stat la Secretariatul General al Guvernului.

În iulie, Guvernul a aprobat măsurile privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.

Conducerea Agenţiei va fi asigurată de către un preşedinte, doi vicepreşedinţi, asimilaţi funcţiei de secretar de stat, respectiv subsecretar de stat. Mandatul acestora va fi de patru ani, cu posibilitatea reînnoirii pentru o singură dată. Numirea acestora se realizează prin Decizie a Prim-ministrului, la propunerea Secretarului general al Guvernului, în urma unei proceduri transparente de selecţie, prevăzute în hotărâre de Guvern.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:06 - Ce spune Traian Băsescu despre amenințările nucleare ale Rusiei. „Ei sunt conștienți că vor primi o armă nucleară ca lovitură împotriva lor”
22:01 - Cătălin Drulă: „Toată lumea confirmă că acolo sus, aproape de turul 2, este Elena Lasconi. Oamenii chiar au devenit foarte interesați. Își dau seama că nu vor o finală Ciolacu-Simion” (VIDEO)
21:48 - O familie de americani, fascinată de un obiect turistic din România. „Este o experiență pe care oricine ar trebui să o aibă”
21:34 - Neamț reținut în Rusia pentru atac cu bomba la o conductă de gaz. Ce au găsit polițiștii în mașina lui
21:18 - Roxana Mînzatu a devenit vicepreşedinte al Comisiei Europene și comisar european. PE a pus capăt blocajului
21:05 - Trenurile vechi din depoul Grivița, sursă de poluare pentru bucureșteni. „Este aproape imposibil să deschizi geamul”
21:03 - Condamnarea primită de doi francezi şi un român pentru condiţiile mizere de cazare a unor muncitori sezonieri români în Burgundia
20:56 - Hoții terorizează locuitorii dintr-un complex rezidențial din Mogoșoaia. „A luat două portofele”
20:55 - Elena Lasconi, despre ideea nominalizării lui Ilie Bolojan pentru funcția de premier: „Eu îl respect foarte mult, mi-a plăcut mult. M-a inspirat”. Ce au discutat la telefon
20:39 - Ilie Bolojan: „Nu faci întotdeauna coaliție cu cine ți-e mai apropiat”. Condițiile în care liderul liberal ar accepta continuarea guvernării cu PSD