Mihai Gribincea, rechemat din funcția de ambasador al Republicii Moldova în România. Opoziția de peste Prut: O încercare a guvernului Chicu de a tensiona relația dintre București și Chișinău

Mihai Gribincea, rechemat din funcția de ambasador al Republicii Moldova în România. Opoziția de peste Prut: O încercare a guvernului Chicu de a tensiona relația dintre București și Chișinău

Chișinăul a rechemat acasă șase ambasadori, printre care și Mihai Gribincea, cel mai important diplomat al Republicii Moldova la București.

Mihai Gribincea fusese numit ambasador al Republicii Moldova în România în noiembrie 2015, iar rechemarea sa a fost interpretată de mai mulți politicieni din stânga Prutului drept o tentativă a guvernului moldoveai de a „tensiona” relațiile București-Chișinău.

Unul dintre ei este Vlad Țurcanu, vicepreședintele Partidului Unității Naționale, care a subliniat că, pe perioada mandatului său, Mihai Gribincea s-a bucurat de respect la București.

„Ordinul ce i-a venit de la Moscova este să provoace autoritățile române, să încerce să le dezechilibreze. Până în prezent nu i-a prea reușit, fiindu-i ignorate avansurile și tonul său insistent și dulceag. De această dată el crede că va fi oricum în câștig. Dacă Bucureștiul îi va accepta omul pe care-l va propune în locul lui Mihai Gribincea, va lua acest gest de bunăvoință drept unul de slăbiciune și-l va folosi pe plan intern împotriva contestatarilor săi. Dacă, însă, în trei luni de la depunerea solicitării de agerement nu va primi niciun semn de la MAE român, va folosi acest refuz tacit drept temei de a acuza statul român de ostilitate față de RM. Depinde, i-adevărat, și de candidatură”, a scris Vlad Țurcanu, pe Facebook.

De altfel, chiar Mihai Gribincea părea să aibă un discurs pro-românesc, după cum reiese dintr-o declarație făcută de diplomat în anul 2018, la un eveniment organizat de ambasadă, cu ocazia turneului Teatrului „Mihai Eminescu” de la Chișinău, potrivit Radio Chișinău,

„De mai multe ori am avut ocazia să spun că relațiile dintre Republica Moldova şi România sunt excelente și îmi place să repet acest lucru, pentru că cu adevărat sunt niște relații foarte bune. Avem toată susținerea din partea guvernului român, a autorităților române pentru parcursul european al Republicii Moldova, sperăm foarte mult că această susținere va fi și în continuare”, a spus Mihai Gribincea.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe de la acea vreme, Dan Nicolaescu, declara că România va sprijini în continuare Republica Moldova în parcursul său european.

„România acordă sprijin consistent, constant – și va continua să o facă – Republicii Moldova, în special pe calea integrării europene. Noi considerăm că acest proiect strategic este singura cale, singura soluție către prosperitate și către binele cetățeanului din Republica Moldova și în consecință, atât pe linie culturală, cât și pe toate dimensiunile, vă rog să fiți absolut convinși că noi, la Ministerul de Externe, vom face tot ce ne stă în putință ca relația noastră să consolideze și ca Republica Moldova să revină în marea familie europeană, inclusiv din perspectivă culturală”, a declarat diplomatul român.

În 17 ianuarie, Ludovic Orban, premier cu funcție plină la acel moment,desfășurao întrevedere la Palatul Victoria cu ambasadorul Republcii Moldova în România, Mihai Gribincea.

Întâlnirea are loc în contextul în care la începutul anului prim-ministrul Ludovic Orbana precizat la Bruxelles, că înlăturarea guvernului condus de Maia Sandu reprezintă o involuție a situației din Republica Moldovași că actualul guvern Ion Chicu nu reprezintă „un partener serios” pentru Uniunea Europeană.

Totodată, premierul a precizat că de o reacție a Comisiei Europene de fiecare dată când autoritățile din Moldova nu respectă angajamentele legate de parcursul european.

„Evenimentele de după moțiunea de cenzură depusă de PSRM, partidul lui Dodon, care a dus la căderea guvernului Maia Sandu, reprezintă o involuție care ne creează îngrijorare și nu putem să considerăm un partener serios actualul guvern. Poziția exprimată a fost de a privi cu maximă circumspecție și maximă exigență tot ce se întâmplă în Moldova și, dacă nu se respectă angajamentele luate în ce privește parcursul european, Comisia Europeană să reacționeze în consecință”, spuneaLudovic Orban,în contextul vizitei sale la Bruxelles unde a discutat subiectul Republicii Moldova cu Oliver Varhelyi, comisarul european pentru Extindere și Vecinătate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`