Mihai Gâdea, din gafă în gafă: Mama lui Carreras, „Lucian” Doroftei şi înfrângerea lui Bute la „Londra”. „Poa’ să modereze altcineva?”
Niciun interviu fără o gafă. Cam asta pare să fie reţeta pe care Mihai Gâdea o aplică în ediţiile speciale ale emisiunii sale. Deşi a fost criticat în repetate rânduri pentru pregătirea slabă de care dă dovadă atunci când invită în platoul său diverse personalităţi, directorul Antenei 3 nu se dezminte şi continuă să îşi înşele telespectatorii cu introduceri pompoase, urmate de întrebări care se doresc a fi profunde, însă sunt pe cât de banale, pe atât de prost documentate.
După eşecurile înregistrate cu scriitorul Pascal Bruckner şi cu fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, primul remarcat inclusiv de Andrei Pleşu, iar cel de-al doilea analizat pe larg în presă, a venit rândul tenorului Jose Carreras să fie pus în situaţii stânjenitoare de către Mihai Gâdea, în ediţia de miercuri, 23 mai, a emisiunii sale.
După un material biografic legat de Jose Carreras, Mihai Gâdea şi-a lăsat invitatul perplex întrebându-l dacă mama sa ar fi visat ca acesta să ajungă unde este astăzi. Încurcat de întrebare, tenorul i-a explicat moderatorului că şi-a pierdut mama când avea doar 18 ani. Detaliul nu l-a împiedicat, însă, pe Gâdea să insiste cu o a doua întrebare legată de mama acestuia.
Iată cum a decurs dialogul dintre cei doi:
Mihai Gâdea: V-aţi întrebat vreodată mama – mama care a insistat să luaţi lecţii de canto – cât de departe şi-ar fi dorit să ajungeţi? Pentru că de la momentul în care o mamă pledează ca fiul să ia lecţii de canto, lecţii costisitoare, probabil că are un vis cu privire la fiul său. Ar fi visat vreodată să câştigaţi definitiv, pentru totdeauna, milioane, zeci de milioane, poate miliarde de inimi pe planetă? Aţi întrebat-o vreodată?
Jose Carreras: Din păcate, am pierdut-o pe mama mea când aveam 18 ani. Ea a fost, însă, persoana care m-a susţinut cel mai mult. A crezut, chiar mai mult decât mine, în vocea mea, în talentul meu, iar apoi, ca adult, nu a putut să participe la vreunul dintre concertele mele, dar nu există nicio îndoială că înainte de oricare spectacol, ultimul gând pe care îl dedic cuiva pe lumea asta este ei, mamei mele.
Mihai Gâdea: Aţi întrebat-o în anii adolescenţei, când deja vă exersaţi talentul muzical, ce şi-ar fi dorit cel mai mult, ce-ar fi sperat cel mai mult de la fiul său din punct de vedere artistic?
Jose Carreras: Îmi imaginez, cunoscând-o pe mama mea, că pentru ea era foarte important ca fiul ei să fie o persoană cu rigoare morală, o persoană bună, o persoană onestă. Toate celelalte lucruri sunt secundare.
Secvenţa poate fi urmărită aici, la minutul 22:36 al înregistrării (21:50 ora de pe ecran)
Momentul stânjenitor s-a consumat la doar câteva minute după ce moderatorul Gâdea a ţinut să puncteze că se pregăteşte de câteva zile pentru emisiune.
„Vă mulţumesc foarte mult pentru faptul că aţi făcut ca unul dintre visele copilăriei, adolescenţei şi vieţii mele să devină realitate în această seară. Eu fac această emisiune de 7 ani, dar o întâlnire cu dumneavoastră cu siguranţă că va rămâne pentru mine foarte puternică, foarte emoţionantă, vă admir şi vă preţuiesc de foarte multă vreme. (…) Pregătindu-mă de câteva zile pentru întâlnirea cu dumneavoastră, aproape că nu m-am putut decide: (…) oare cum este posibil ca în aceeaşi persoană să fie ambele lucruri: un talent colosal şi o poveste într-atât de tumultoasă?”, se întreba Mihai Gâdea la începutul emisiunii.
Corectat în direct de „Lucian” Doroftei
Gafele lui Mihai Gâdea s-au ţinut lanţ şi în ediţia de duminică, 27 mai a emisiunii sale. În mai puţin de două minute, moderatorul a reuşit să comită 3 greşeli, remarcate inclusiv de cei din platou. De altfel, era destul de greu să treacă neobservate, din moment ce două dintre ele îl vizau direct pe unul dintre invitaţi.
Vorbind despre înfrângerea lui Lucian Bute, Mihai Gâdea a confundat Nottingham, oraşul în care s-a desfăşurat partida, cu Londra, capitala aflată la circa 177 kilometri distanţă.
Pe Leonard Doroftei, aflat în platou, l-a botezat Lucian, iar categoria la care a fost campion Bute i-a adăugat-o lui Doroftei în palmares. Pentru această gafă din urmă, moderatorul i-a atras atenţia Mihaelei pentru proasta documentare, cel mai probabil fiind vorba despre Mihaela Andrei, producătorul general al emisiunii.
După ce i s-a atras atenţia asupra confuziei legată de Nottingham, Gâdea a întrebat retoric dacă nu poate modera „altcineva în seara asta”.
Iată introducerea plină de greşeli a lui Mihai Gâdea:
Mihai Gâdea: Ce s-a întâmplat azi-noapte la Londra este un lucru ce merită atenţie. Mulţi credeau că Lucian Bute va rămâne campion mondial, acest lucru nu s-a întâmplat, dimpotrivă a fost o luptă pe care Lucian Bute a pierdut-o prin KO. Nu mă pricep foarte bine, dar din imaginile pe care le-am văzut a părut un Bute aproape fără nicio şansă în faţa lui Carl Froch, care pur şi simplu l-a snopit în bătaie.
Mihai Gâdea: În studioul nostru, în această seară, se află un campion mondial – şi îi mulţumesc pentru asta – un om faţă de care am toată admiraţia şi toată aprecierea. Campion mondial în versiunea IBF, categoria semi-mijlocie
Leonard Doroftei îl întrerupe: Precizare – WBA. IBF este Lucian, a fost Lucian.
Gâdea: Ăăh, Mihaela, WBA. Lucian Doroftei, aşadar, mulţumesc foarte mult (cei prezenţi încep să aplaude în timp ce Doroftei are o nouă tentativă de a-l corecta, însă renunţă cu un gest al mânii în aer), are în palmares 30 de victorii din 30 de meciuri, din care 24 prin KO.
Doroftei: Îmi dai voie să te corectez din nou? Leonard, nu Lucian (râde)
Gâdea: Doamne, ce-i cu noi în seara asta?
Doroftei (râzând): Cred că ţi-e frică de mine în seara asta.
Mihai Gâdea îşi continuă introducerea, prezentând următorul invitat: Unul dintre cei mai mari jurnalişti sportivi ai României: Emil Grădinescu
Grădinescu (râzând): Pot să te corectez şi eu? Nu e Londra, e Nottingham.
Gâdea: Poa’ să modereze altcineva în seara asta?
Secvenţa poate fi urmărită aici, la minutul 07:50 al înregistrării (22:06 ora de pe ecran)