Mihai Craiu, semnal de alarmă despre antibioticele la copii: „O să vedem efectele repede. Și nu vor fi cele pe care le așteptăm“

Mihai Craiu, semnal de alarmă despre antibioticele la copii: „O să vedem efectele repede. Și nu vor fi cele pe care le așteptăm“
Dr. Mihai Craiu, medic pediatru. Foto: captură B1 TV

Medicul pediatru Mihai Craiu a tras, pe pagina de Facebook „Spitalul Virtual pentru Copii”, un nou semnal de alarmă cu privire la antibioticele administrate copiilor.

„O să vedem efectele repede. Și nu vor fi cele pe care le așteptăm”

Medicul precizează că „un părinte speriat, care nu are o „chimie” bună în comunicarea cu medicul său, are tendința să vadă doar pericolele. Nu îl liniștesc nici un fel de argumente. Mai ales în fața unei boli febrile”.

El consideră că în astfel de cazuri medicii vor prescrie o rețetă cu un antibiotic, ca să nu facă părintele automedicație.

Mihai Craiu nu consideră de bun augur faptul că, acum, este posibilă primirea de la farmacii, antibiotic pentru 3 zile, și fără rețetă medicală.

„Dar asta este… O să vedem efectele repede. Și nu vor fi cele pe care le așteptăm, în țara noastră, aflată pe un loc „fruntaș” la nivel european în ce privește rezistența la antibiotice și consumul excesiv al acestora…”, a spus acesta.

Radu Țincu, despre faptul că farmaciile pot elibera antibiotice fără rețetă

Medicul toxicolog, Radu Țincu, a avut o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru, unde a dat mai multe detalii despre noul Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial, conform căruia farmaciile vor putea elibera antibiotice fără rețetă.

“Într-adevăr, trebuie să luăm în calcul acest consum de antibiotice, uneori, nemotivat și fără să existe vreo indicație a utilizării acestora. Însă, în același timp, având în vedere că România nu dispune în permanență de un sistem de medicină primară non-stop, nu există posibilitatea să poți obține de la medicul de familie, spre exemplu, o rețetă, în cursul weekendului, cu antibiotice, e nevoie, poate, uneori în caz de urgență să se elibereze o astfel de doză dacă pacientul respectiv a avut, de exemplu, o discuție cu medicul lui de familie și acesta nu a putut să îi trimită o rețetă în acel moment”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`