Primarul Iașului, Mihai Chirica, a declarat, luni, că a cerut Ministerului de Interne să preîntâmpine, prin intermediul prefecturilor, organizarea de convoaie auto care aduc pelerini la moaștele Sfintei Parascheva. El i-a rugat pe credincioși să nu se „hazardeze” deoarece anul acesta nu vor fi asigurate condițiile din anii precedenți. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunțat anterior că pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva va fi organizat anul acesta, în ciuda epidemiei de coronavirus. Totuși, procesiunea va avea loc în condiții speciale, pentru a fi limitat pe cât posibil riscul răspândirii SARS-CoV-2.
Luni, Mihai Chirica a anunțat că, anul acesta, nu vor fi organizate Sărbătorile Iașului și asta ca măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului. Acesta a insistat că, în ultima vreme „s-a constatat o creştere alarmantă a numărului de infectări”, iar riscul de răspândire a SARS-CoV-2 este prea mare pentru a fi organizate și acum evenimentele din fiecare an.
„Vom lua măsuri pentru a preîntâmpina apariţia unor grupuri de cetăţeni din România sau din Iaşi care vor dori să ajungă pe la raclă. Am cerut Ministerului de Interne să transmită către toate prefecturile din ţară să preîntâmpine organizarea de convoaie care se îndreaptă spre Iaşi”, a declarat primarul din Iași, citat de News.ro.
Chirica a făcut apel la credincioși să nu se îmbulzească să vină la Iași deoarece nu vor fi asigurate condițiile din anii precedenți: „Noi nu asigurăm locuri de parcare pentru autocare. Deci nu veniţi pentru că va fi foarte greu să găsiţi locuri de parcare. Nu închidem circulaţia. Nu vă hazardaţi, pentru că nu asigurăm condiţii ca în anii precedenţi”.
Mihai Chirica: Am cerut MAI să preîntâmpine organizarea de convoaie care se îndreaptă spre Iaşi, de hramul Sfintei Parascheva. Nu vă hazardaţi, că nu asigurăm condiţii ca în anii trecuți
„Vom asigura împreună cu Mitropolia materiale dezinfectante. Vom avea voluntari care vor trece pe la fiecare pelerin pentru a se dezinfecta. Vor fi montate corturi epidemiologice din 300 în 300 de metri, acolo vor primi apă şi hrană. Nu va mai fi nici masa pelerinilor de după slujba de pe 14 octombrie. Slujba se va desfăşura într-un perimetru închis şi nu vor fi decât 500 de scaune puse la dispoziţie de primărie. Facem apel la ieşeni să nu se îmbulzească în această perioadă spre Catedrala Mitropolitană. Să le dăm voie celor din afara Iaşiului, pentru că noi avem ocazia să ne ducem la sfântă şi în alte momente ale anului”, a explicat Mihai Chirica, citat de News.ro.
Reprezentanții Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunțat că, în ciuda epidemiei de coronavirus, pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva nu va fi anulat. Totuși, acesta se va organiza în condiții speciale.
În încercarea de a fi evitate agomerațiile, racla va rămâne o săptămână aşezată în baldachinul din curtea Mitropoliei și vor exista culoare speciale pentru pelerini. Intrarea şi ieşirea din Catedrala Mitropolitană se vor face pe culoare diferite.
Pe traseee vor fi amplasate dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini, iar înainte de a se apropia de zona baldachinului, credincioşii vor trece şi peste covoraşe dezinfectante.
Fiecare pelerin va primi un pachet ambalat în condiții de strictă igienă ce conține o iconiţă, un acatist al Sfintei Parascheva şi o sticluţă de aghiasmă.
Spre deosebire de alți ani, acum nu vor mai fi aduse la Iași moaşte din alte orașe ori din străinătate.