Mihaela Bilic, sfaturi pentru sezonul friguros. „Degeaba luăm suplimente, riscăm să..”
Toamna ne oferă posibilitatea de a ne delecta cu o gamă variată de fructe, care nu doar că ne încântă papilele gustative cu aromele lor, dar și organismul, prin aportul bogat de nutrienți.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic revine cu o postare pe pagina sa de Facebook, despre importanța consumului de fructe și legume de sezon. O alimentație echilibrată, care oferă organismului vitaminele esențiale, ne poate ajuta la întărirea sistemului imunar și traversarea perioadei friguroase fără probleme de sănătate.
„Mai mult de jumătate din populația globului are deficit de vitamina D”
Magneziu și vitamina D este combinația pe care Mihaela Bilic o recomandă pentru acest sezon. Medicul nutriționist, cunoscut pentru sfaturile postate în mediul online, atrage atenția asupra relației care există între cele două și cum putem să oferim organismului aportul necesar de magneziu și vitamina D, prin alimentație.
„Magneziu și vitamina D, o combinație de sezon. Mai mult de jumătate din populația globului are deficit de vit. D. Până acum se știa că expunerea insuficientă la razele soarelui provoacă această carență. Studiile recente au scos la iveală un alt aspect: vitamina D nu este folosită optim dacă nivelul de magneziu este scăzut.
Degeaba luăm suplimente, riscăm ca vit. D să fie stocată în organism, în loc să fie folosită eficient. Aportul optim de magneziu este de 420mg/zi pentru bărbați și 320mg/zi pentru femei. Din păcate alimentația modernă nu acoperă nici jumătate din doza recomandată, prin urmare puțina vitamină D care circulă în sânge va fi incomplet utilizată fără magneziu”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Cele mai bune surse de magneziu
Semințele de dovleac, migdalele, spanacul și bananele sunt doar o parte dintre aliații organismului în ceea ce privește aportul de magneziu.
„Merită o să tragem un semnal de alarmă pentru magneziu, un mineral indispensabil funcționării optime a organismului. Este implicat în peste 300 de mecanisme responsabile de metabolism și este esențial pentru activarea vitaminei D. Fără magneziu sistemul nervos își pierde echilibrul, oasele și dinții își pierd rezistența și mușchii nu pot funcționa. Contracția musculară este dependentă de magneziu, iar activitatea inimii și presiunea arterială sunt influențate de nivelul lui în sînge.
Corpul uman nu este capabil să sintetizeze magneziu, deci trebuie adus din alimentație. Care sunt cele mai bune surse? Pe primul loc avem semințe și oleaginoase: semințe de dovleac, migdale, caju, semințe de pin, alune. Urmează apoi leguminoase: fasole boabe, soia, linte, năut și quinoa. Dintre legume merită lăudat spanacul, iar la sectorul fructe banana e campioană. Cat despre suplimente, alegeți sărurile organice de magneziu, în doze cuprinse între 100 și 250 mg/zi”, a încheiat Mihaela Bilic postarea.