Mierea contrafăcută a devenit tot mai greu de identificat, întrucât doar testele de laborator pot arăta dacă produsul este natural 100%. Comisarii Europeni vor să modifice legislația de etichetare din cauza pieței invadate de falsuri, provenite în special din China.
„Cu cât amestecul de miere este mai bogat în proveniență, din două, trei țări, cu atât și calitatea este mai îndoielnică. E ușor de identificat mierea de tei care are o aromă de tei extraordinar de puternică. Mierea de salcâm o depistăm mai ușor față de alte sortimente pentru că întotdeauna trebuie să fie fluidă și, în al doilea rând, are o culoare de la transparent până la gălbui cum este și aceasta. În rest, e greu de depistat calitatea”, a spus Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine.
Comisarii europeni vor să schimbe legislația de etichetare pentru ca piața să nu mai fie invadată de falsuri.
„România este unul dintre cei mai mari producători de miere ai Uniunii, iar apicultorii noștri pierd sume colosale din cauza mierii ieftine care vine din țările extracomunitare”, spun responsabilii din Ministerul Agriculturii, potrivit stirileprotv.ro.
„Dacă este foarte închisă la culoare înseamnă că mierea respectivă a fost încălzită destul de mult de s-a închis la culoare. Dacă are o consistență foarte fluidă, înseamnă că are un conținut ridicat de apă și în cazul acesta este predispusă la fermentare. Deci mai mult organoleptic ne-am putea da seama dacă este ceva în neregulă cu mierea respectivă”, a spus Teodora Colța, șef de laborator.
România produce, în medie, între 25 și 30 de mii de tone de miere. Jumătate din întreaga cantitate este distribuită către export, preponderent spre Germania.