Mierea care poate fi folosită în tratarea afecțiunilor. De unde poate fi cumpărată și cât costă

Mierea care poate fi folosită în tratarea afecțiunilor. De unde poate fi cumpărată și cât costă
Sursa foto: Freepik.com

Mierea de albine nu mai este la fel de des consumată de români. Pentru ca totuși să nu își piardă afacerile, apicultorii încearcă să își atragă clienți, prin noi sortimente. Printre acestea se numără șiu mierea de castan.

Albinele sunt deja pregătite de iarnă, organizate în ghemuri de iernare. Această perioadă este una de odihnă pentru ele, după ce, în restul anului, au ajutat apicultorii în realizarea unui produs final calitativ.

„Plasez în jur de 40 de familii de albine, cam de 7-8 ani, dar din păcate, cam odată din doi în doi ani iese ceva producţie. În rest, cheltuieli şi drumul în plus în pădure”, a mărturisit Ciprian Pașca, apicultor, pentru Observator News.

Mierea de castan, un produs rar, comercializat de producători locali

Băcăniile care comercializează produse de la producători locali au aproape orice sortiment de miere, inclusiv mierea de castan.

„Avem miere de floarea soarelului, polifloră, mierde de salcâm, de rapiţă. Cea mai căutată este în această perioadă mierea cu polen şi propolis, miere cu nuncă, tincturi, avem o gamă foarte variantă”, a spus Denis But, proprietar băcănie.

Mierea de castan este cunoscută pentru proprietățile sale multiple și pentru aportul de minerale.

„Mierea de castan este o miere foarte bogată în seleniu, în zinc, minerale, care poate fi folosită în diferite tratamente. O miere destul de rară”, a explicat Ciprian Pașca, apicultor.

Mierea ieftină, principala opțiune a românilor

Cu toate că o miere calitativă poate aduce numeroase beneficii organismului, consumatorii preferă să achiziționeze produsul din supermarketuri, acolo unde prețurile sunt mai scăzute, dar și calitatea este mai slabă.

Cererea pentru marfa apicultorilor români a scăzut drastic, mai ales pe fondul importurilor ieftine din Ucraina.

Un borcan de 960 de grame de miere de castan ajunge la prețul de 80 de lei, în timp ce unul de rapiță, la aceeași cantitate, costă 40 de lei, iar unul de salcâm, 50 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`