Microplastice detectate în 75% din carnea, laptele și sângele animalelor din ferme

Microplastice detectate în 75% din carnea, laptele și sângele animalelor din ferme
Sursa: Freepik

Particulele au fost găsite în produsele din supermarketurile și în fermele olandeze, iar impactul asupra sănătății umane este necunoscut, anunță The Guardian.

Mâncăm și bem particule de plastic care se depun pe organe

Oamenii de știință de la Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) au găsit particulele în trei sferturi din produsele din carne și lapte testate și în fiecare probă de sânge din studiul lor.

De asemenea, acestea au fost găsite în fiecare mostră de hrană pentru animale testată, ceea ce indică o cale de contaminare potențial importantă. Produsele alimentare au fost ambalate în plastic, ceea ce reprezintă un alt posibil motiv al cantității de microplastice găsită.

Cercetătorii VUA au raportat pentru prima dată microplastice în sângele uman în luna martie și au folosit aceleași metode pentru a testa produsele de origine animală. Descoperirea particulelor în sânge arată că acestea pot călători prin corp și se pot depune în organe.

Impactul asupra sănătății oamenilor sau a animalelor de fermă este încă necunoscut, dar cercetătorii sunt îngrijorați deoarece microplasticele provoacă deteriorarea celulelor umane în laborator, iar despre particulele de poluare a aerului se știe deja că pătrund în organism și provoacă milioane de decese premature pe an.

Microplasticele au mai fost descoperite și în laptele din Elveția și Franța

Au fost testate 12 mostre de sânge de vacă și 12 de sânge de porc și s-au găsit microplastice în toate, inclusiv polietilenă și polistiren.

Foto: Hepta – Zuma Press / Lorenzo Carnero

Cele 25 de probe de lapte au inclus lapte din cutii de carton din supermarketuri, din rezervoarele de lapte din ferme și din mulsul manual. Optsprezece dintre probe, inclusiv cel puțin una din fiecare tip, conțineau microplastice.

Șapte din cele opt probe de carne de vită și cinci din cele opt probe de carne de porc au fost contaminate. „Încă nu se știe dacă există riscuri toxicologice potențiale ale acestor constatări”, se arată în raport. Animalele de fermă și carnea nu au fost încă testate în alte țări, dar microplastice au fost raportate în laptele cumpărat în Elveția în 2021 și în laptele de fermă în Franța.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră