„Mi-e frică, nu sunt pregătită”. Un ciclon puternic va mătura țara de la vest la est chiar când vine și viitura de pe Dunăre. România nu are niciun expert în evaluarea digurilor. 5 județe ar putea fi înghițite de ape
Dublu pericol zilele acestea în România. Puternicul ciclon Ashley va mătura țara de la vest la est chiar când vine și viitura de pe Dunăre. Autoritățile cred că vor fi inundații inclusiv în localitățile afectate deja de viituri. Debitul Dunării e așteptat să se tripleze duminică, iar cinci județe din sudul țării ar putea fi înghițite de ape.
Cum s-au ”pregătit” autoritățile pentru furtuna Ashley și viitura pe Dunăre
Potrivit Digi24, multe diguri sunt ciuruite și, oricum, România nu are niciun expert în evaluarea lor, deci nu știe nimeni cât de eficiente sunt.
La Giurgiu, digul nu a fost consolidat în ultimii 30 de ani și abia acum autoritățile s-au trezit să-l verifice.
„Ne temem într-un fel. Să avem un mic bagaj acolo și să nu ne opunem în cazul în care trebuie să plecăm, să ieșim”, a spus un locuitor din Prundu, Giurgiu, pentru Digi24.
O femeie e speriată: „Mi-e și frică, nu sunt pregătită”.
Cătălin Corbea, primarul localității, admite că situația e gravă: „Pericolul cel mai mare este ca digurile sunt neîntreținute și au crescut arbori cu rădăcini foarte groase. Când putrezesc rădăcinile acolo este predispozitie de inflitratie a apei. Nu s-a pietruit digul de 30 de ani”.
Avertismentele meteorologilor
Amintim că ANM a emis un cod galben de averse însemnate cantitativ pentru intervalul 28 septembrie, ora 18.00 – 29 septembrie, ora 08.00: „În Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și local la munte vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50…60 km/h. Izolat vor fi vijelii și va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp”.
Meteorologii mai spun că de duminică se va răci în toată țara.
Pentru intervalul 29 septembrie, ora 08.00 – 29 septembrie, ora 20.00 mai e valabil un cod galben de instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului: „Aversele se vor extinde în cea mai mare parte a țării și local în regiunile sudice vor fi însoțite de descărcări electrice. Izolat vor fi vijelii și va cădea grindină. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h. În Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h”.
ANM a emis și un cod portocaliu de ploi torențiale și abundente valabil în perioada 29 septembrie, ora 08.00 – 29 septembrie, ora 20.00: „În nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei și sudul Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…70 l/mp și izolat de peste 80 l/mp”.
De asemenea, un cod galben de ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului e valabil în perioada 29 septembrie, ora 20.00 – 30 septembrie, ora 10.00: „În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local în Transilvania vor fi averse, iar în intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h. La munte, la altitudini în general de peste 1700 m și cu precădere în Carpații Orientali, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare”.
Iar în intervalul 29 septembrie, ora 20.00 – 30 septembrie, ora 10.00 e valabil un cod portocaliu de ploi torențiale și abundente, intensificări ale vântului: „în Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei, estul și sud-estul Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40…60 l/mp și local peste 70 l/mp. Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70…85 km/h”.