Mezelurile, un lux pe masa de Crăciun. De ce vor fi mai scumpe anul acesta, de sărbători
Și anul acesta, produsele tradiționale vor fi făcute din carne de porc din import. Cum fermele și gospodăriile din țara noastră sunt încă afectate de pesta porcină, materia primă autohtonă este mai puțină și se vinde mai scump. Chiar şi în aceste condiții, cererea este foarte mare, spun producătorii, potrivit Antena 3.
Perioada sărbătorilor duce la o creștere a cererii de mezeluri. Solicitările vin atât din țară, cât și din străinătate, motiv pentru care fabrica de la Gheorgheni lucrează la capacitate maximă.
„Sunt foarte multe comenzi, de specialități cum ar fi șunca afumată. Deja am produs două tone pentru Crăciun. Cei mai căutați sunt cârnații secuiești la metru”, a declarat Biro Klara, director de producție.
Pesta porcină i-a obligat pe producători să importe materia primă
Doar că anul acesta, prețurile mezelurilor vor fi mai ridicate, spun producătorii.
„Din 2019, aducem din Ungaria fiindă aici în România problema nu este că nu sunt carcase de porc, ci că nu au ștampilă ovală, ceea ce înseamnă cu nu putem să exportăm produsele noastre finite”, a explicat Balint Levente, manager.
„După ridicarea subvenției de anul trecut, 10% din 32%, lunar am pierdut 350.000 lei. Și la curentul electric va fi ridicată subvenția. Este al cincilea an când suntem nevoiți să aducem carcasa de porc din străinătate, din cauza pestei porcine. Viitorul e în ceață, nu știu ce se va întâmpla”, a spus Kovacs Zoltan, director general.
O altă problemă este și importul cărnii de cal. Cum crescătorii de animale de la noi din țară nu îşi inregistrează caii, carnea nu se poate prelucra legal.