Metrorex a sesizat DIICOT în cazul protestului sindicaliștilor de la metrou / Jandarmeria a dat amenzi de 125.000 de lei

Publicat: 26 03. 2021, 15:05

Compania Metrorex a sesizat DIICOT în legătură cu încălcarea art. 1 din Legea nr. 535/2004, privind prevenirea și combaterea terorismului, în cazul protestului spontan declanșat de sindicaliștii de la metrou.

„Acţiunea de protest e ilegală, perturbă ordinea publică şi împiedică desfăşurarea în condiţii normale a transportului de călători în Bucureşti. Metrorex îşi rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele legale la dispoziţie pentru a opri această ilegalitate”, a transmis compania, printr-un comunicat.

Potrivit comunicatului, conducerea Metrorex i-a invitat pe cei nemulțumiți de mai multe ori să poarte împreună un dialog civilizat despre solicitările lor, dar „aceștia au refuzat dialogul şi au ocupat abuziv şi ilegal calea de rulare, făcând imposibilă pornirea metroului”.

Jandarmeria a dat amenzi în cazul protestului sindicaliștilor de la metrou

De asemenea, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București a declanșat cercetări privind declararea ilegală a grevei, iar Jandarmeria a dat 23 de sancțiuni în valoare de 125.000 de lei.

„Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, a declanșat cercetări, conform art.218 alin(4)din Legea nr. 62 din 2011 a dialogului social: declararea grevei de către organizatori cu încălcarea prevederilor art. 205 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, respectiv neasigurarea serviciilor de transport, la cel puțin o treime din activitatea normală”, a anunțat Poliția.

Jandarmeria a dat amenzi pentru:

  • nerespectarea măsurilor privind organizarea de adunări publice în spații închise, așa cum este prevăzut în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
  • desfășurarea protestului fără autorizare, faptă prevăzută de Legea nr. 60/1991 și
  • nerespectarea măsurilor sanitare, cum este prevăzut tot în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a depus plângere la DNA

În paralel, Cătălin Drulă, ministrul USR-PLUS al Transporturilor, a depus plângere penală la DNA împotriva responsabililor, pe care îi acuză, pintre altele, de zădărnicirea combaterii bolilor, șantaj, infracțiuni contra siguranței circulației pe căile ferate sau trafic de influență.

Prejudiciul creat prin acest protest urmează să fie stabilit, a mai spus Drulă, iar responsabilii trebuie să plătească.

Acțiunea ilegală a unui grup mafiot de a lua un oraș ostatic nu poate rămâne fără un răspuns ferm din partea autorităților și din partea justiției. Metroul trebuie eliberat și trebuie să revină în circulație. Abia atunci se poate organiza un dialog adevărat despre problemele metroului. Conturile grase ale firmei controlate de Ion Rădoi nu sunt un subiect legitim de dialog și nici nu trebuie alimentate din vistieria statului”,a scris ministrul Cătălin Drulă, pe Facebook.