Metodele folosite de infractori pentru a intra în locuinţe. Poliția Română: „Imaginația lor nu are limite”

Metodele folosite de infractori pentru a intra în locuinţe. Poliția Română: „Imaginația lor nu are limite”
Foto; Politia Română / Facebook

Poliția Română le-a adus românilor aminte de regula de aur de a nu primi străinii în case și a explicat mai multe metode folosite de infractori pentru a pătrunde în locuințe, astfel încât cetățenii să fie în gardă. Astfel, unii dintre acești indivizi pretind că sunt vânzători, reprezentanți ai companiilor de gaz, electricitate sau apă, angajați ai firmelor de deratizare sau persoane nevoiașe, pentru a păcăli oamenii. Imaginația infractorilor nu are limite, susțin agenții. Ei mai avertizează că aceste persoane, odată intrate în locuințe, pot deveni extrem de periculoase.

Poliția Română enumeră metodele folosite de infractori pentru a intra în locuințe

Într-o postare pe Facebook, Poliția Română îi sfătuitește din nou pe români să fie extrem de precauți atunci când se trezesc în fața ușii cu persoane dubioase.

„Imaginația lor nu are limite – precauția noastră trebuie să fie pe măsură – nu lăsăm străinii în casă, indiferent de pretexte!”, se arată în mesajul de detaliază apoi metodele prin care infractorii încearcă să-și păcălească victimele.

Uneori, infractorii pretind că sunt reprezentanţi ai companiilor de gaz, apă, electricitate și solicită accesul în locuinţă pentru verificări (Metoda „Electricitate/gaze/apă”). Alteori, ei spun că sunt vânzători și se laudă cu produse gratuite sau prețuri promoționale (Metoda „Detergentul”).

O altă metodă este „Deratizare”: unii pretind că sunt angajați ai firmelor de deratizare, pentru a putea intra în locuințe. În contextul epidemiei de coronavirus, unii spun că au venit să ”dezinfecteze”.

Sunt și cazuri în care acești indivizi spun că sunt persoane nevoiașe și nu vor decât un pahar cu apă(Metoda „Cerşetorii”) sau că sunt în suferință și vo să dea de pomană.

Alte metode folosite de infractori pentru a păcăli oamenii:

  • Metoda „Străinul”: infractorii motivează că nu sunt din localitate, spun că au o urgenţă medicală (de obicei spun că sunt cetăţeni străini şi vorbesc stricat limba română) şi nu au bani româneşti asupra lor, solicitându-le victimelor să le schimbe sume în valută. Iau banii şi lasă garanţie o geantă, spunând că au valută sau bunuri de valoare și că se vor întoarce;
  • Metoda „Comis voiajor”: oferirea spre vânzare, la un preț „minim“, greu de refuzat, de către vânzători ambulanți, a diferitelor produse (veselă, tacâmuri ambalate în cutii intens colorate și cu o reclamă pe măsură). În realitate, se oferă spre vânzare produse de slabă calitate sau contrafăcute la prețuri mari;
  • Metoda „Strângere de fonduri pentru persoane bolnave”: victimele sunt acostate pe stradă sau contactate direct la domiciliu de persoane străine, care, sub pretextul că adună fonduri pentru diverse culte religioase sau pentru cazuri sociale sau medicale, solicită ajutor bănesc, mizând pe starea emoțională și sensibilitatea victimei, când vine vorba de suferință, boală, neajunsuri și handicap.

Instituția precizează că, odată intrați în casă, infractorii pot fi foarte periculoși și ne îndeamnă să ne informăm părinții și bunicii cu privire la aceste pericole.

Poliția Română, despre metodele de fraudă informatică

Într-o postare anterioară, Poliția a avertizat că și metodele de fraudă informatică sunt tot mai multe.

„Oameni „bine intenționați” încercă tot felul de metode în mediul online pentru a câștiga sume uriașe de bani. Un e-mail și o adresă de e-mail ușor modificată, erau la un pas să reducă bugetul unei firme românești cu aproximativ 74.000 de euro. Din fericire, ne-au sesizat înainte de a face tranzacția.

Aveți grijă la e-mail-urile aproape identice cu cele reale. Este suficientă înlocuirea literei ,,L” scris cu litere mici, cu litera ,,I” scris cu majuscule, extensia „.com” cu extensia „.corn” sau un punct „ . ” un spațiu „ _ ” în corpul adresei de e-mail, care nu se observă la o privire superficială”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`