Metode folosite de șoferi pentru a scăpa de amendă. Care este abordarea cea mai eficientă și ce responsabilități au polițiștii

Metode folosite de șoferi pentru a scăpa de amendă. Care este abordarea cea mai eficientă și ce responsabilități au polițiștii
Sursa Foto: Facebook/ DGPMB

Românii sunt dispuși să recurgă la orice mijloace pentru a scăpa de amenzile de circulație. Mulți dintre aceștia se întreabă care sunt, de fapt, cele mai eficiente metode în acest context.

Metode folosite de șoferi pentru a scăpa de amendă

Polițistul nu s-a legitimat

Sunt șoferi care pretind că polițistul nu s-a legitimat corect în momentul opririi, însă legea contrazice această afirmație.

„În exercitarea atribuțiilor de serviciu polițistul este obligat să prezinte insignă sau legitimația de serviciu, după caz, pentru a-și face cunoscută, în prealabil, calitatea, cu excepția situațiilor în care rezultatul intervenției sau siguranță ulterioară a polițistului ar fi periclitată”, precizează Legea 218/2001, Art. 41.

Ca atare, agentul de poliție se legitimează prin purtarea la vedere a insignei. Și chiar dacă declinarea numelui și funcției nu se face imediat, asta nu înseamnă că nu poate sancționa o abatere de la lege, notează promotor.ro.

Polițistul nu a purtat cascheta

Conform legii, agenții de poliție trebuie să poarte echipamentul complet în timpul serviciului, inclusiv cascheta. Cu toate acestea, și în cazul în care nu poartă caschetă, agentul de poliție poate constata încălcarea legii și să o sancționeze.

Prin urmare, nu există niciun temei legal ca șoferii să ridice această problemă pentru a evita o amendă.

Polițistul a efectuat un control fără motiv

Unii șoferi devin furioși în momentul în care sunt opriți pentru un control de rutină. Unii au impresia că că dacă nu au încălcat nicio regulă de circulație, polițistul nu are niciun motiv să-i controleze.

Chiar și așa, legea permite polițiștilor să oprească orice vehicul pentru a verifica documentele conducătorului auto sau chiar pentru a percheziționa vehiculul, asta în cazul în care au suspiciunea că în acesta se ascund droguri.

Polițistul trebuie să prezinte ordinul de serviciu și omologarea aparatului radar

Unii șoferi solicită polițistului să le prezinte aceste documente, dar conform legii, ele sunt pentru uzul intern al poliției și pot fi solicitate doar în instanță.

Polițistul trebuie să sancționeze doar o singură faptă

Sunt șoferi care consideră că dacă sunt opriți pentru viteză, nu pot fi amendați și pentru că nu poartă centură. Însă, conform Codului Rutier, un șofer poate fi amendat pentru fiecare încălcare a legii.

De reținut faptul că niciuna dintre aceste tactici nu are șanse reale de a împiedica un polițist să aplice o amendă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`