8 metode de dezinfectare a bucătăriei pentru a preveni răspândirea noului coronavirus

Publicat: 13 04. 2020, 18:43
Sursa Foto: unsplash.com

Foarte apreciate pentru că îi apropie pe cei dragi, mesele în familie au devenit și mai importante în timpul pandemiei de coronavirus, însăeste esențial ca bucatele pregătite acasăsă fie preparate într-o bucătărie curată și dezinfecatată.

Pentru că aproape toată lumea lucreză sau studiază de acasă, este foarte probabil ca aici să fie mare zarvă, fiecare încercând să obțină băuturi și gustări, iar bucătăria trebuie să fie curățată de mai multe ori pe zi.

Iată câteva sfaturi de la epidemiologi pentru a vă menține bucătăria curată și sigură, valabilegospodăriilor în care nimeni nu este suspect, sau confirmat cu coronavirus:

Cele mai eficiente produse împotriva coronavirusului:

  • Apă
  • Săpun și detergenți
  • Alcool
  • Clor
  • Apă oxigenată
  • Lumina UV

Metoda dezinfectării în doi pași

Experțiirecomandă să curățați bucătăria în doi pași, prin curățarea blaturilor, a mesei, a podelei,a cuptorului cu microunde și a frigiderului cu produsele specialdestinatespecial curățării diverselor suprafețe, cum ar fi lemnul sau granitul.Chiar dacănu ucid microbii, vor îndepărtamizeria și organismele care se agață virusul, spun specialiștii.

Pasul urmăror este dezinfectarea acestorsuprafețe cuclorsau dezinfectant lichid, pentru a ucide coronavirusulși alți microbi. Un studiu a arătat că coronavirusulpoate trăi pe suprafețe poroase, cum ar fi cartonul,până la 24 de ore, și pe suprafețe dure, cum ar fi oțelul inoxidabil timp de 2-3zile.

Setați mașina de spălat vase la 60 de grade Celsius

Coronavirusul este distrus deapă fierbinte, așa că dacă folosiți o mașină de spălat vase,setați temperatura la peste 60 de grade Celsius și folosiți detergentul obișnuit.

Folosiți produse de unică folosință atunci când faceți curat

Experțiirecomandăpurtarea mănușilor de unică folosință în timpul igienizării pentru a evita contractarea virusului sau a altor germeni pe piele.

În plus, pentru ștergerea suprafețelor, este bine să utilizați bureți de unică folosință sau prosoape de hârtie, iar dacă acest lucru nu este posibil, săpăstrați un burete sau o cârpă pe care să o folosiți cu un singur scop.

Lăsați produsele de curățat să acționeze

Ca să fie eficiente, substanțele dezinfectante nu trebuie eliminate de pe suprafețele curățate imediat, ci trebuie să rămână atâta timp cât este specificat pe etichetă sau cel puțin 4 minute.

Dezinfectați suprafețele care sunt atinse frecvent

Fiecare buton sau întrerupător, carcasă și aparat din bucătărie, mâner sau panou de control care este atins în mod obișnuit reprezintă un potențial focar de infecație, așa că trebuie dezinfecatate. În plus,tacâmurileigienizate trebuie depozitate într-un sertar dezinfectat frecvent, din cauza mâinilor care ating aceste suprafețe.

Spălați pungile de plastic dacă doriți să le refolosiți

Dacă plănuiți să reutilizați pungile de plastic, trebuie să știți că acestea trebuie spălate cu apă fierbinte și detergent, după fiecare utilizare.

Curățați alimentele imediat ce le aduceți acasă

Specialiștii recomandă ca produseleproaspetesă fie spălate sub jet de apă ca de obicei, fără soluții de curățare. Totuși,alimenteleambalate, cum ar fi paste, cereale sau amestecuri de salată preparate,trebuie transferate imediatînrecipienteetanșe, iar ambalajeleoriginalearuncate, deoarece virusul sau alți microbi ar putea trăi pecutii sau pungi.

Nu atingeți alimentele cu mâinile neigineizate

Spălați-vă pe mâini înainte de a atinge orice aliment, chiar și atunci când atingeți și preparați alimente crude și apoi preparate. De asemenea, ar trebui să păstrațiun dezinfectant de mâiniîn bucătărie pentruîl folosi atunci când atingeți diverse suprafețe și alimente.