Odată cu începutul verii, țânțarii încep să-șă facă apariția. Chiar dacăpar minusculi și fragili, ei pot deveni foarte deranjanți.
Tânțarii sunt răspândiți în mai toată lumea, iar în România existăpeste 50 de specii de țânțari.
Aceste insecte se hrănesc cu sângele mamiferelor, printre care și oamenii, iar în urmă lor pe piele rămân porțiuni înroșite și umflate care provoacă prurit (mâncărimi). Aceste reacții depind și de sensibilitatea fiecărei persoane în parte la pișcătură acestei insecte.
Există mai multe moduri în care țânțarii pot fi ținuți la distanță. Fie se folosesc diverse spray-uri cu insecticide, fie se amplasează dispozitive special create pentru eliminarea lor, fie diverse soluții naturale care îi țin la distanță. Insecticidele se identifică foarte ușor, așa că vom descrie mai jos soluțiile naturale pe care le ai la dispoziție pentru a scapă de țânțari.
Plaseleanti-țânțari reprezentă cea mai simplă și trainică metodă prin care poți ține țânțarii departe. Punând la geamplase,nicio insectă nu va mai putea intra în locuință. Plasa de țânțari se aplica foarte simplu, fie direct pe cadrul geamului, fie pe un cadru separat, carese prinde de geam.
O altă metodă prin care putemține la distanță aceste vieuțuitoare este purtarea hainelor de culoare deschisă. Atunci când își caută hrana, țânțarii sunt atrași de culorile și nuanțele care contrastează cu linia orizontului.
Conform studiilor, culorile deschisenu ii atrag pe țânțari la fel ca cele mai închise. Prin urmare, pe timp de vară, ar trebui să ne îmbrăcămîn tonurideschise, pastelate, care nu numai căsuntpotrivite sezonului și pun în valoare bronzul natural, dar ne vor proteja și de pericolul mușcăturii de țânțar.
Unele persoane sunt mai des înțepate de țânțari decât altele. În general, țânțarii înțeapă mai des copiii și femeile însărcinate. Viitoarele mame sunt pișcate de țânțari de două ori mai mult decât alte persoane, din cauza că temperatura corpului lor este puțin mai crescută, și expiră cu peste 20% mai mult dioxid de carbon, la fel și copiii.
Lavandaeste de mare ajutor în alungarea țânțarilordatorită mirosului ei amețitor. Este deja cunoscut efectul său benefic împotriva moliilor, însă, se pare. că este utilă și împotriva țânțarilor. În plus, planta cu flori mov are și câteva proprietăți medicinale de excepție, astfel încât ea poate fi utilizată în mai multe scopuri. Ceaiul de lavandă, cu aroma lui îmbietoare, are efecte de calmare și este un somnifer natural.
Ținută în bucheţele la geam, în soare, lavanda va împiedica insectele să maiintre în imobil.
Medicii dermatologi recomandă consumul de usturoi pentru prevenirea pruritului. Uleiul de usturoi este eliberat prin toți porii după ce mănânci o masă bogată în usturoi. El acționează sub forma unei bariere între pieleși țânțari. Așadar, pe timpul verii aveți un motiv în plus să mănâncațipaste cu sos de roșii și usturoi, dar și dovlecei pane cu mujdei de usturoi. De asemenea, este recomandat sălăsați câțiva căței de usturoi în bucătărie, deoarece mirosul este suficient de puternic pentru a îndepărta musafirii nedoriți.
Totodată, putețipisa câțiva căței de usturoi pe care să îi lăsați într-un bol, pe noptiera de lângă pat sau, în cazul că văderanjează mirosul, ţine-l mai la depărtare. În camera respectivă nu veți mai avea nici un ţânţar.
Potrivit specialiștilor, apa atrage țânțarii. Însă este cunoscut și faptulcă vântul îi poate îndepărta. Pentru a ține țânțarii la distanță, ar fi indicat să folosești această medotă. Pornește ventilatorul sau aerul condiționat în camera în care petreci cel mai mult timp sau scoate-l pe terasa/ balconul casei tale,în cazul în carevrei să te relaxezi câteva ore fără să te expui mușcăturilor de țânțar. Direcționează sursa de ventilație către sol, întrucât țânțarii au tendința de a zbura mai jos atunci când adierea vântului îi deranjează.
Când vorbim despre apă stătută, ne referim în special la apa dinvazele cu flori, apa de la hainele lăsate la înmuiat sau apa de la vasele de bucătărie cu alimente lăsate la dezghețat. După cum am menționat anterior, țânțarii sunt atrași de apă, însă e foarte important de reținut că tendința lor este să depună ouă în preajma unei surse de apă stătătoare. Așadar, dacă te lupți cu prezența țânțarilor în casă, evită, pe cât posibil, orice sursă de apă necurgătoare.