Metoda prin care românii au cumpărat locuințe la jumătate de preţ, în zone de lux. Totul e legal! Ce trebuie să știe viitorii proprietari

Metoda prin care românii au cumpărat locuințe la jumătate de preţ, în zone de lux. Totul e legal! Ce trebuie să știe viitorii proprietari
Foto simbol: Pixabay

Apartamentele executate silit, scoase la licitaţie, pot fi un mega avantaj pentru cei care vor să investească în imobiliare, mai ales acum când prețurile locuințelor au explodat.

Unde pot fi găsite astfel de licitații

Casele şi apartamentele executate silit le puteți găsi pe site-urile băncilor, IFN-urilor, pe platforme imobiliare sau în Registrul dedicat bunurilor executate.

Cei care vor să ia parte la o licitaţie publică trebuie să ştie că vor plăti cauţiune de 10% din valoarea estimată a proprietăţii pentru a se înscrie. Banii vor fi restituiţi la finalul licitaţiei, informează Observator.

„Dacă bunul nu se adjudecă la prima licitaţie, urmează încă un prag la care el se expune în piaţă la 75% din valoare. Dacă nu se adjudecă nici atunci, legea spune că el  va fi cumpărat cu cea mai bună ofertă care se face. Însă aceste praguri nu sunt standard când vorbim despre persoane fizice, adică nu putem să aşteptăm aceşti trei paşi ca să luăm un bun la 50 sau 30%din valoarea lui de piaţă”, a declarat Toma Filipovici, preşedinte APAIR.

Există, însă, și dezavantaje atunci când achiziționezi un imobil executat silit, scos la licitație, și anume, nu îl putem vizualiza înainte de a face o ofertă.

De exemplu, în Băneasa, un apartament cu două camere, de peste 100 de metri pătraţi, era la prima licitaţie evaluat la aproximativ 200.000 de mii de euro, la cea de-a doua licitaţie a ajuns la aproximativ 150.000, iar acum, la a treia licitaţie, a ajuns la 115.000 de euro.

Ce riscuri există atunci când devii proprietarul unui imobil executat

Există și riscuri atunci când devii proprietarul unui imobil executat. Se întâmplă inclusiv ca noii proprietari să asiste la evacuarea persoanelor care au pierdut casele, după adjudecare.

„Am văzut şi bătrâni scoşi din imobilele lor, familii cu copii. Mulţi dintre cei care au cumpărat imobile la licitaţie publică s-au trezit că în cadrul imobilelor nu mai aveau geamuri. Pentru că există o practică, ca în momentul în care pierd imobilul să-l distrugă”, a spus avocatul Adrian Cuculis.

„N-aş cumpăra aşa ceva, omul acela poate câştigă în instanţă înapoi casa şi ar trebui să mă auto-evacuez eu după aia… „, a precizat un bucureştean.

Sunt români care urmăresc astfel de anunţuri de mai bine de 15 ani.

„Perioada de glorie a acestei secţiuni a fost în criza din 2019-2014, pornind de la premisa că erau foarte multe proprietăţi în piaţă şi era un interes pentru oportunităţi. E un segment care se adresează mai degrabă celor care cumpără mai degrabă pentru a investi şi a o scoate în regim de închiriere”, a explicat Daniel Crainic, director de comunicare platformă imobiliară.

Totodată, specialiştii atrag atenția asupra modalității de licitaţie. Adică, ultima ofertă poate fi atât de avantajoasă, încât cei interesanţi ajung să liciteze până aproape de primul preţ la care a fost evaluat imobilul, similar cu preţurile din piaţă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:06 - Vladimir Putin amenință cu armele nucleare și redefinește ce înseamnă pentru Rusia o agresiune a Occidentului
23:01 - Cappadocia la doar câțiva kilometri de București. Zborul cu balonul care cucerește România
23:01 - Un cetățean bulgar a sunat la 112 și a reclamat furtul a peste 20 de tone de cafea în Caraș-Severin. Ce s-a întâmplat după patru luni
22:26 - Un taximetrist aflat sub influența băuturilor alcoolice a produs dezastru pe străzile din Capitală. A produs 3 accidente și a lovit 7 mașini
22:23 - Klaus Iohannis critică autoritățile în urma inundațiilor din Moldova: „Mulţi n-au avut nicio avertizare. Au aflat de la vecini că vine apa”
22:02 - Elevii și studenții vor beneficia de transport gratuit cu metroul. Metrorex a anunțat ce trebuie să facă beneficiarii până în 2025
21:53 - Cum ajută „Ora cu și pentru animale” la formarea copiilor. Ce presupune noul opțional propus de școlile din Ilfov
21:50 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre posibila candidatură la Senat a lui Iohannis: „Toată problema a început de la PSD care una a spus în spatele ușilor închise, alta a făcut în realitate”
21:49 - Cristina Prună, după declarația președintelui României, cu privire la candidatura la Senat: Dacă ne uităm la Iohannis, parcă ne aducem aminte de Liviu Dragnea, cu OUG 13. Totuși, mai există și acea portiță, la AEP (VIDEO)
21:40 - Un pui de pinguin imperial a devenit o vedetă pe rețelele sociale. Cum a ajuns așa faimos