Metoda prin care autoritățile unui oraș din România vor să se apere de urși / Mamiferele au fost semnalate în tot mai multe localități

Publicat: 01 08. 2023, 08:42
Sursa foto: Pixabay

Tot mai mulți urși au fost semnalați în localitățile montane, motiv pentru care autoritățile primăriei Râșnov au luat măsuri în privința aceasta. Pentru a scăpa de mamiferele care se fac tot mai simțite, la intrarea în oraș a fost instalat un gard electric.

Săptămâna trecută, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis zeci de mesaje privind prezența urșilor în mai multe localități, mai exact 46 de avertizări prin sistemul RO-ALERT pentru informarea localnicilor din județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Brașov, Buzău, Covasna, Harghita, Mureș, Neamț, Prahova și Vrancea, cu privire la prezența urșilor.

Metoda prin care autoritățile orașului Râșnov vor să scape de urși

Mamiferele s-au făcut tot mai simțite în orașul Râșnov, cei mai mulți urși fiind semnalați în zona „Policlinicii”. Pentru a preveni incidentele și pentru a opri coborârea urșilor în oraș, în mai multe zone intens frecventate, Primăria Râșnov a amplasat în zona din jurul policlinicii un gard electric.

„În ultimele zile, ursul și-a făcut o obișnuință și cobora frecvent la tomberoanele din curtea Policlinicii. Acum în zona respectivă a fost montat și pus în funcțiune acest gard electric, pentru a nu mai exista această problemă.

Zona în care a fost montat gardul a fost semnalizată corespunzător. Prin această măsură se dorește împiedicarea animalelor sălbatice să mai coboare în oraș” a transmis Primăria Oraşului Râşnov printr-un comunicat postat pe o rețea de socializare, potrivit Click.

Ce nu este recomandat să faceți pentru a nu fi atacați de urși

Specialiștii de la Ocolul Silvic Râșnov au înaintat cetățenilor o serie de recomandări pentru a evita orice posibil conflict urs-om:

  • Nu hrăniţi urșii! Aceștia se învaţă să găsească ușor hrana și vor continua să caute în zonă alimente, chiar și după ce încetaţi hrănirea;
  • Nu depozitaţi/aruncaţi la marginea pădurii resturi care pot constitui hrană pentru urși;
  • În cazul în care observaţi urși în zona în care vă aflaţi, îndepărtaţi-vă de ei cât mai repede;
  • În cazul în care vă întâlniţi cu urșii, faceţi zgomot și vorbiţi fără să ţipaţi;
  • Încercaţi să nu faceţi gesturi pe care urșii să le considere ameninţătoare;
  • Evitaţi să frecventaţi zonele împădurite la căderea nopţii;
  • În caz de pericol, sunaţi la numărul de urgenţă 112, iar o echipă operativă se va deplasa la fața locului, în cel mai scurt timp, pentru a alunga animalul sălbatic!