Atunci când ești părinte, nu poți să accepți atunci când bebelușul tău plânge. Ca orice mamă vrei să îl liniștești și să îi fii aproape. De cele mai multe ori părinții primesc sfaturi de la cei din jur și le spun că este mai bine ca cel nou născut să plângă, pentru a se învăța să se liniștească singur fără prea mare ajutor din partea părinților.
„Plânsului controlat" se referă tocmai lăsarea copilului să plângă până la extenuare, dar unele studii îngrijorătoare arată că metoda provoască leziuni cerebrale.
Această metodă constă în ignorarea sistematică a plânsului copilului, în special atunci când este lăsat singur să adoarmă. Ajuns în pat, el nu va putea să adoarmă repede și de bunavoie, insă parintele care decide să aplice metoda refuză, în ciuda plânsului, să îl consoleze luându-l în brațe pentru a-l legăna.
Riscurile acestei metode!
Afectează creierul.
Potrivit unor studii făcute recent se demonstrează că lăsatul copilului să plângă până la epuizare cauzează o suferință extremă bebelușului. Iar această suferință pentru un nou-nascut nu este sănătoasă și s-a descoperit că blochează dezvoltarea completă a anumitor zone din creier și determină creierul să producă cantități în plus de cortizol, lucru care poate fi dăunator.
Privează copiii de prezența părinților
Specialiștii arată că de fapt această metodă controversată nu îi ajută pe copiii cum să se auto-liniștească și să adoarmă fără ajutpr, ci îi privează de prezența și implicarea părinților care este crucială.
Poate crea anxietate cronică
Tehnica plansului controlat nu este recomandată pentru copiilor care, în urma unor traume, au dezvoltat teama de a fi lăsați singuri. Singurul rezultat pe care l-ar avea ar fi să le amplifice simptomele, dezvoltand chiar o anxietate cronică. Copilul va dezvolta ulterior o hipersensibilitate și va creste cu o stimă de sine scazută.
Provoacă deficiențe de învățare
Plansul eliberează cortizol, un hormon care, în cantități mari este responsabil de dificultăți de învățare la copii. Specialiștii s-au convis de faptul că tinerii care nu scoruri mici în dezvoltarea lor mentală și motorie au un nivel ridicat de cortizol în sânge.