Meteorologul care contrazice tot ce știam despre ciclonul Ashley: „E o găselniță pur românească”

Meteorologul care contrazice tot ce știam despre ciclonul Ashley: E o găselniță pur românească
Sursa Foto: Freepik.com

Timp de mai multe zile, românii au fost avertizați că țara noastră va fi străbătută de un ciclon mediteraneean care va aduce precipitații cum nu s-au mai văzut în ultimii 20 de ani. Așa numitul ciclonul Ashley a declanșat un val de alerte meteo, întâlniri și comandamente de urgență la guvern și avertismente din partea autorităților. Cu toate acestea nu toți meteorologii cred că România se confruntă cu un ciclon.

Meteorologul care contrazice tot ce știam despre ciclonul Ashley

Conferențarul Lucian Sfîcă susține că nu există niciun ciclon ci o ploaie de toamnă serioasă, potrivit newsweek.

Astfel Ministerul Mediului care vorbește clar de ciclonul Ashley este contrazis de unii meteorologi.

„Ciclonul #Ashley va mătura #România de la vest la est. Am mare încredere în cei care sunt pe poziții. Incep ziua cu Brașov, unde ne așteptăm și la 70 l/mp. Voi incerca să ajung în cât mai multe zone în care colegii mei lucrează”, a spus ministrul Mediului.

Potrivit conferențiarului Lucian Sfîcă totul este doar o invenție românească:

„La o căutare pe google veți afla că Ashley e o găselniță pur românească, Nu veți găsi știri cu Așlei decât din România. Iar lucru ăsta ar trebui să dea de gândit. Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume potențial unui ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean în zilele din urmă, dar în mod efectiv acest ciclon nu există pe hărți. Un ciclon extratropical, specific regiunilor noastre, pentru a fi definit ca atare, trebuie să aibă în centrul său izobare închise (cerc) care să delimiteze valori mici și foarte mici de presiune atmosferică.

Atunci când acest lucru se întâmplă sunt indicate pe hartă formațiunile barice de acest fel printr-o literă specifică, funcție de originea hărții (L-low pressure, T-Tiefdruckgebiet, D-depression etc). În momentul de față doar serviciul meteorologic sârbesc indică mai curajos dezvoltarea unei formațiuni barice ciclonale în regiunea noastră”, spune profesorul.

Fenomen meteo obișnuit

Profesorul explică fenomenul meteo ca pe unul care nu trebuie considerat extraordinar.

„Ce avem de fapt în momentul de față nu e altceva decât o clasică situație pluviogenetică de vară pentru țara noastră – asta e un pic mai atipic (fiind deja aproape de octombrie) – în care avansul unui talveg de altitudine de la vest la est în Europa, către România, generează și întreține o convergență intensă la suprafața terestră a maselor de aer, convergență răspunzătoare de producerea precipitațiilor atmosferice.

Tocmai lipsa acestor situații sau puținătatea lor pe timpul verii ne-a adus în discuție grava problemă a secetei de până acum câteva săptămâni. Evident, astfel de situații pot pune probleme, la fel ca la orice episod mai consistent de ploi torențiale pe timp de vară. Dar a considera așa ceva ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit. Explicații adiționale pe imaginile anexate”, explică profesorul.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`