Meteorologii au dat alerta! Risc major de avalanșe, în România

Meteorologii au dat alerta! Risc major de avalanșe, în România
Sursa foto: Salvamont

Este risc mare, de gradul patru, de producere de avalanşe în munţii Ţarcu şi Godeanu, la peste 1.800 de metri altitudine, potrivit unui avertisment al meteorologilor, citat de Agerpres.

Condiţii favorabile pentru declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii şi mari

„În primele două zile ale acestei săptâmâni, au fost precipitaţii însemnate, predominant ninsori, ce au depăşit local 60-70 l/mp. Pe fondul vântului intens din NV, ce a avut şi peste 120 km/h, o parte însemnată din zăpadă a fost spulberată şi depusă pe văile şi zonele adăpostite, unde erau prezente depozite vechi însemnate. Stratul depus atunci, de până la 40-50 cm, are rezistenţă scăzută şi aderenţă slabă cu cel vechi de dedesubt. În zona crestelor se întâlnesc cornişe şi plăci de vânt, care se pot rupe uşor la orice fel de supraîncărcări. Atât spontan, dar mai ales la supraîncărcări, sunt condiţii favorabile pentru declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii şi mari. Riscul declanşării avalanşelor se va menţine mare (4)”, informează Buletinul nivometeorologic.

Totodată, sub altitudinea de 1.800 de metri în munţii Ţarcu şi Godeanu este risc însemnat, de gradul trei. Acelaşi risc este şi în munţii Făgăraş, Rodnei, Bucegi, Parâng, Şureanu, Călimani şi Bistriţei, dar la peste 1.800 de metri altitudine.

La Bâlea Lac, stratul de zăpadă este de 1,2 m

Cel mai mare strat de zăpadă măsurat la o staţie meteo montană din România este de 1,2 m, la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş, conform documentului citat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`