În perioada 22 – 26 iulie se va remarca o instabilitate atmosferică accentuată, vor fi ploi însemnate cantitativ și va crește riscul de inundații și viituri.
În timp ce nordul Peninsulei Scandinave se confruntă cu cele mai ridicate temperaturi din ultimii zeci de ani şi cu o secetă extremă, zona geografică a ţării noastre se pregăteşte de un nou val de ploi însemnate şi furtuni.
Un nucleu de tip cut-off low originar din zona Mării Mediterane, va fuziona cu o altă depresiune, centrată deasupra Ucrainei, generând o situaţie de blocaj atmosferic în zona Peninsulei Balcanice.
Astfel, în aceste condiții, radul de instabilitate atmosferică va fi în creştere, iar pe parcursul după-amiezii sau al serii de duminică modelele numerice sugerează pătrunderea unei linii de vijelie în Banat şi Oltenia, cu deplasare spre Muntenia, sudul Crişanei şi posibil al Transilvaniei, ce va determina intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, averse torenţiale, frecvente descărcări electrice şi grindină de mici sau medii dimensiuni, potrivit paginii de Facebook Estimări şi prognoze meteo personale-România. Cantităţile de apă vor depăşi local 15…25 mm și izolat 30 mm.
Totodată, începând de luni şi până vineri, astfel de fenomene îşi vor face apariţia local în majoritatea regiunilor, dar cu o frecvenţă şi intensitate mai ridicată în sudul, sud-estul şi parţial în centrul ţării. În intervale scurte sau prin cumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 25…40 mm și izolat 60…80 mm, riscul de viituri rapide sau inundaţii urmând a fi în creştere.
Sursa: Facebook/Estimări şi prognoze meteo personale-România