METEO. Ploi în aproape toată țara, chiar de Sfânta Maria. Anunțul meteorologilor pentru cei care vor să plece în minivacanță (VIDEO)

Publicat: 14 08. 2020, 18:25
Foto: pixabay.com

Veşti proaste de la meteorologi! Minivacanţa de Sfânta Maria ar putea fi stricată de ruperi de nori. Admnisitraţia Naţională de Meterologie a emis o avertizare cod galben de ploi şi furtuni, valabilă pentru cea mai mare parte a ţării, până duminică.

Ploi în aproape toată țara, chiar de Sfântă Mărie

Pentru cei care şi-au planificat în această perioadă vacanţa, weekend-ul vine cu veşti rele. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un cod galben de instabilitate atmosferică, ploi torenţiale, vijelii şi grindină. Vor fi afecatate zone din 10 judeţe, din vestul şi sud-vestul ţării. Mai exact, din Banat, din Crişana, dar şi din Oltenia.

’’Acolo vor fi averse cu caracter torential, descarcari electrice, intensificari de vant, vijelii, caderi de grindina, c[deri importante de apă. Deci chiar nu este un weekend potrivit pentru a merge in zonele montane . Nici in cursul zilei de maine, deci chiar de SfantaMarie, nici in ziua urmatoare, adica duminica, pentru ca instabilitatea nu doar ca ramane prezenta, dar se si extinde’’, a declarat Viorica Dima, meteorolog ANM, pentru B1 TV.

Codul galben de vremea rea se va extinde şi va cuprinde mare parte a teritoriului până duminică.

‘’Duminica seara incep furtunile si pe partea aceasta de sud-est a teritoriului si foarte probabil inclusiv si in zona Bucurestiului ne putem astepta ca maine seara vremea sa devina mai instabila’’, a mai spus meteorologul.

Cei care vor să îşi petrecă minivacanţa de Sfânta Maria la malul mării nu trebuie însă să-şi facă griji. Meteorologii anunţă vreme frumoasă, cu puţine şanse de precipitaţii. Mai mult decât atât, apa mării va avea o temperatură optimă pentru această perioadă.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Prognoza meteo până pe 23 august 2020

În zonaBanatului, în intervalul 10 – 14 august,vremeava fi călduroasă, iar media temperaturilor maxime va fi de 31 – 32 de grade. Din data de 15 augustvremeava intra într-un proces de răcire, astfel încât, între 16 şi 23 august, media regională a maximelor diurne va fi de 28 – 29 de grade, fără variaţii semnificative. Pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, temperaturile minime se vor situa, în medie, între 15 şi 18 grade, cu cele mai ridicate valori în primele nopţi şi cele mai scăzute spre finalul intervalului de prognoză. În prima săptămână a intervalului de prognoză vor fi ploi de scurtă durată doar pe arii restrânse, cu precădere în cursul după-amiezelor, dar începând din 14 august va creşte probabilitatea pentru averse pe arii mai extinse şi, posibil, mai însemnate cantitativ pe 15 şi 16 august.

ÎnCrişana, în primele zile ale intervalului de prognoză, regimul termic diurn va caracteriza o vreme călduroasă, concretizat fiind printr-o medie a temperaturilor maxime de aproximativ 31 de grade. Pe 15 augustvremease va răcori, iar între 16 şi 23 august media regională a maximelor termice va fi de 28 – 29 de grade, cu o tendinţă de uşoară scădere spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni. Temperaturile minime nocturne vor fi în scădere uşoară şi treptată, de la o medie regională de 17 grade în primele nopţi, spre 14 grade la finalul intervalului de prognoză. Probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi redusă în primele zile, dar din 14 august până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni vor fi averse în fiecare zi, cu precădere în cursul după-amiezelor.

ÎnTransilvania, media regională a temperaturilor maxime va fi de aproximativ 29 de grade, în intervalul 10 – 15 august, apoi se va resimţi o răcorire, iar între 16 şi 23 august temperaturile maxime se vor situa constant în jurul unei valori medii de 27 de grade. Temperaturile minime vor avea uşoare variaţii pe parcursul celor două săptămâni de prognoză şi se vor situa, în medie, între 12 şi 15 grade, cu cele mai ridicate valori în prima săptămână. Vor fi averse pe arii restrânse aproape în fiecare zi, însă pe 10, 15 şi 16 august acestea se vor semnala local şi pot fi mai importante cantitativ.

ÎnMaramureş, valorile termice diurne vor avea o tendinţă de scădere spre finalul primei săptămâni de prognoză, cândvremease va răcori uşor. Astfel, de la o medie de 29 – 30 de grade, în intervalul 10 – 15 august, maximele temperaturii aerului vor scădea spre o valoare medie de 26 de grade până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni. Temperaturile nocturne vor avea uşoare variaţii şi se vor încadra, pe parcursul întregului interval, între 14 şi 16 grade, în medie, cu cele mai ridicate valori în primele nopţi şi cele mai scăzute spre sfârşitul săptămânii viitoare. În prima zi a intervalului vor fi ploi de scurtă durată, după care probabilitatea pentru averse la nivel local va fi ridicată în intervalul 15 – 23 august.

ÎnMoldova, regimul termic diurn se va menţine constant pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză şi se va concretiza printr-o medie a temperaturilor maxime de 28 – 29 de grade. În ceea ce priveşte minimele nocturne, acestea vor fi de aproximativ 18 grade, în medie, în primele nopţi, apoi vor marca o scădere şi, în intervalul 14 şi 23 august, media temperaturilor minime va fi de 16 grade. Ploi de scurtă durată se vor semnala la începutul intervalului de prognoză. Ulterior, probabilitatea pentru averse va fi redusă.

ÎnDobrogea, în primele trei zile ale intervalului de prognoză, media temperaturilor maxime va fi de 30 de grade, apoi regimul termic diurn va marca o scădere şi, pe 15 şi 16 august, valorile diurne ale temperaturii aerului se vor situa în jurul a 26 – 27 de grade. După jumătatea lunii august temperaturile vor creşte uşor, iar la finalul celor două săptămâni se vor atinge aproximativ 28 – 29 de grade. Temperaturile nocturne vor avea o evoluţie relativ similară, cele mai ridicate valori fiind de aşteptat la începutul intervalului, respectiv 20 – 21 de grade, iar apoi vor scădea spre 18 grade, valoare medie ce se va menţine de interes până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni a prognozei.
Probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi redusă.

ÎnMuntenia, în primele trei zile ale intervalului de prognoză, se vor înregistra temperaturi maxime diurne ce se vor situa în jurul unei valori medii regionale de 30 de grade. Ulterior,vremease va răcori uşor, astfel încât, pe 15 şi 16 august, media maximelor va fi de 27 de grade, pentru ca apoi să crească din nou, spre 28 – 29 de grade la finalul celei de-a doua săptămâni. Temperaturile minime se vor situa, în medie, în jurul a 20 de grade în primele nopţi, dar vor scădea spre 18 grade pe 14 august şi se vor menţine în jurul acestei medii regionale până la finalul săptămânii viitoare. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată pe 12 august şi, din nou, pe 15 şi 16 august, iar în restul intervalului doar izolat vor fi posibile ploi trecătoare.

ÎnOltenia,vremeava fi călduroasă în prima săptămână a intervalului de prognoză, când media temperaturilor maxime va fi de 31 – 32 de grade. Pe 15 august se va resimţi o uşoară răcorire, iar temperaturile diurne se vor situa constant în jurul unei valori medii de 30 de grade, până la finalul celei de-a doua săptămâni a intervalului de prognoză. Media temperaturilor minime se va situa în jurul unei medii regionale de 18 grade în prima săptămână şi de 16 grade pe parcursul celei de-a doua. Ploi de scurtă durată vor fi posibile pe arii restrânse aproape în fiecare zi a intervalului de prognoză, dar probabilitatea ca acestea să se semnaleze pe arii mai extinse şi să fie mai însemnate cantitativ va creşte pe 15 şi 16 august.

Lamunte, regimul termic se va menţine relativ constant pe pe tot parcursul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză. Astfel, temperaturile maxime vor fi, în medie, de 18 – 19 grade, iar minimele nocturne se vor situa în jurul unei valori medii de 11 grade. Ploi de scurtă durată se vor semnala la nivel local, cu o probabilitate mai mare în intervalele 10 – 12 august şi 15 – 23 august.