Prognoza meteo | ANM anunță Cod galben de ploi în majoritatea țării, începând de duminică după-amiază

Prognoza meteo | ANM anunță Cod galben de ploi în majoritatea țării, începând de duminică după-amiază
FOTO: Pixabay.com

Ne așteptăm să avem parte de o vreme ploioasă, din nefericire. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de cod galben de ploi, sâmbătă, care va fi valabilă în 33 de județe din toață țara și va începe de duminică de la ora 12:00.

Cod galben de averse, vijelii şi descărcări electrice

Chiar dacă ne-am fi așteptat la temperature ridicate și vreme frumoasă în continuare, meteorologii nu ne dau vești prea bune. Vremea ne va aduce ploi în perioada următoare, spre dezamăgirea multora. Mai exact, a fost emisă o atenționare de cod galben de averse, vijelii şi descărcări electrice, valabilă în 33 judeţe din Muntenia, Moldova şi local în Transilvania, Oltenia şi Dobrogea. Atenționarea va intra în vigoare de duminică, 3 mai, de la ora 12:00 și va ține până luni seară la ora 22:00.

Meteorologii comunică faptul că vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Muntenia, Moldova şi local în Transilvania, Oltenia şi Dobrogea, care se vor manifesta prin averse. Aceste averse care vor avea, de asemenea, și caracter torențial, pe perioade scurte de timp. În ceea ce privește cantitățile de apă care se vor înregistra, acestea vor depăşi local 25-30 l/mp şi pe arii restrânse, mai ales în Muntenia şi în zona de munte, 40-60 l/mp.

În această perioadă de timp menționată mai sus, curpinsă între 3 și 4 mai, vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 60-70 km/h, vijelii şi, desigur, izolat, grindină.

Sunt 33 de județe din toată țara atenționate de Cod galben și anume: Alba, Argeş, Bucureşti, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Botoşani, Braşov, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui.

Informarea de vreme rea intră în vigoare de sâmbătă, 2 mai

Vremea începe să renunțe la temperaturile ridicate de sâmbătă, 2 mai. În altă ordine de idei, meteorologii au emis o informare de vreme rea care intră în vigoare de sâmbătă după-amiaza, de la ora 13:00 și care va acoperi majoritatea regiunilor din țară.

Din aceste informații, rezultă faptul că în intervalul sâmbătă, 2 mai, ora 13:00 – luni, 4 mai, ora 12:00, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile estice, sud-vestice şi în zona montană. De asemenea, vor rxista intervale de timp în care se vor semnala averse, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15-25 l/mp, iar pe arii restrânse 35-40 l/mp.

În Capitală, în intervalul 3 mai, ora 09:00 – 4 mai, ora 22:00, vremea va fi în general instabilă. Înnorările vor fi accentuate și se vor semnala averse și descărcări electrice intensificări de scurtă durată ale vântului. Cantitățile de apă îregistrate vor depăși 20…30 l/mp și posibil peste 40 l/mp. Temperatura maximă se va situa duminică în jurul valorii de 19 grade, iar luni va fi de 15 – 16 grade. Temperatura minimă a nopții de duminică spre luni va fi de 11 – 12 grade.

Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajul de avertizare în funcție de modul în care vor evolua și se vor intensifica fenomenele meteorologice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`