Meseria care atrage tot mai mulți români. Școlile abia fac față cererilor

Meseria care atrage tot mai mulți români. Școlile abia fac față cererilor
Sursa: yachtcharterfleet.com

Din ce în ce mai mulți români își doresc să învețe să conducă ambarcațiunile, adică să devină skipperi.

După finalizarea cursurilor, mulți absolvenți lucrează în străinătate, în Grecia, Spania, Italia sau Franța, unde profesează această meserie bănoasă, conform știrileprotv.

La jumătatea acestui an, Autoritatea Navală Româna avea 12.000 de ambarcațiuni în porturile din țara noastră. Limanu, Mangalia și Eforie sunt pline de yachturi, veliere și bărci.

Școlile care organizează cursuri de skipperi fac față din ce în ce mai greu cererii crescute.

De la începutul anului și până acum, ANR a oferit 3.500 de breveturi tinerilor care acum muncesc în porturile turistice de la malul mării, dar și de pe coastei Mediteranei.

Patru zile de cursuri

Portul Limanu este principalul punct de formare pentru conducătorii de ambarcațiuni. Cursurile durează patru zile. În acest timp, cursanții învață noțiuni de bază despre vas, cursuri de meteorologie și navigație.

În ultimii doi ani, 1.200 de cursanți au devenit comandanți cu brevete obținute în România.

„Există niște mituri despre yachting, că este foarte scump, că este apanajul multimilionarilor, ceea ce este complet greșit. Oricine poate să facă yachting, nu e aşa de scump, un cursant de al nostru spune că este mai ieftin decât tenisul cu instructor. Sunt cursuri de 4 zile intensive, de dimineața până seara în care înveți și teorie și practică”, a spus Ovidiu Drugan, trainer.

Chiar dacă, în principiu, tinerii sunt cei care tind spre această meserie, oricine poate deveni skipper. Este și cazul unui bărbat care a obținut brevetul la 68 de ani, iar în acest an și-a cumpărat propriul velier.

„Mie îmi place să trăiesc în natură, fie că e cort, autorulotă, pe barcă, viața în natură e mult mai frumoasă decât bloc, casă, piscină”, a povestit Corneliu Bossenmayer, skipper.

Salariul unui skipper

Skipperii antrenați în România pleacă în străinătate unde salariul pornește de la câteva mii de euro pe lună.

„Anul acesta s-a mers în Grecia pe 1.350 euro”, a spus Răzvan Albei, skipper.

Pe lângă salariu, skipperii pot avea norocul să mai primească și bacșiș.

„Dacă se țin de treabă și sunt serioși în doi trei ani pot ajunge la 8.000 chiar la peste 10.000 de euro lunar”, a declarat Carmen Preda Capsea, antreprenor yachting.

Cursurile de skipper costă 650 de euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`