Cu ocazia Zilei Naționalea României, PatriarhulDaniela ținut o slujbăîn memoria eroilorneamului românesc, la Catedrala Patriarhală.În cadrul acesteia, Preaferictul a vorbit despre Marea Uniredin 1918, despre importanța bisericii în unitatea regiunilor românești, dar și despre vremurile dificile pe care le traversează omenirea din pricina noului coronavirus.
Patriarhul a predicat că Unirea nu a fost „doar o lucrare politică, ci o lucrare a dreptății divine, a ajutorului dat de Dumnezeu unui popor credincios, smerit și umilit”.
„Această unire s-a realizat pentru că a fost pregătită spiritual și jertfelnic. Iar conjunctura numită sfârșitul Războiului Întâi Mondial a fost doar unul dintre factorii care au contribuit la această realizare…Biserica a contribuit foarte mult la cultivarea, păstrarea și promovarea conștiinței unității de limbă, de credință și de cultură românească…Avem peste tot jertfe din partea slujitorilor Bisericii și foarte multă activitate spirituală, pastorală și patriotică desfășurată de oamenii Bisericii pentru că ei simțeau că unitatea românească înseamnă libertate, eliberare, dar și demnitate”, a declaratÎnaltpreasfinţitul, potrivit basilica.ro.
Părintele i-a încurajat pe oameni să privească încercările la care sunt supuși din cauza pandemiei, ca semne divine și să prețuiască mai tare viața și sănătatea.
„Astăzi, în contextul pandemiei, suntem desigur, oarecum triști, fiindcă nu putem să manifestăm toată bucuria noastră privind unitatea românească. Această încercare, pandemia Covid-19, ne cheamă la smerenie, dar, în același timp și la speranță. Dacă boala aceasta ne arată că viața și sănătatea sunt daruri ale lui Dumnezeu pe care noi trebuie să le păstrăm, să le cultivăm, să le îngrijim, atunci vom primi ajutorul Lui și vom avea mai tare credința în puterea vindecătoare a lui Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, și mai tare credința în nemurirea sufletului și în învierea cea de obște”, a mai spus Patriarhul Daniel.