Mesajul lui Marcel Ciolacu, la 35 de ani de la Revoluție: „Românii și-au cerut libertatea cu hotărâre și vitejie, iar această luptă trebuie să rămână o lecție perpetuă pentru generațiile viitoare”

Publicat: 21 12. 2024, 11:52
Marcel Ciolacu, liderul PSD. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cu prilejul împlinirii a 35 de ani de la Revoluție, premierul Marcel Ciolacu a subliniat sâmbătă necesitatea depunerii unor eforturi constante pentru a preveni repetarea tragediilor din trecut și pentru a continua promovarea valorilor democratice și europene.

Acesta a reafirmat angajamentul de a combate extremismul, radicalizarea, rasismul, antisemitismul, xenofobia și discriminarea.

Ciolacu, mesaj la 35 de ani de la Revoluție

„În decembrie 1989, punctul culminant al declinului puterii şi a popularităţii regimului ilegitim şi criminal comunist din România, decidenţii comunişti au observat că vechile metehne precum manipularea, propaganda şi cultul personalităţii nu mai produceau efectul dorit şi au răspuns cu violenţă barbară şi cu gloanţe împotriva societăţii. Cu hotărâre şi vitejie, după decenii în care au fost supuşi unor acţiuni abuzive şi inumane precum arestări, deportări, omoruri, cenzura, interzicerea opoziţiei şi suprimarea gândirii şi a exprimării libere, românii şi-au cerut libertatea. De aceea, orice formă de trunchiere a adevărului istoric şi de idealizare a acelor decenii marcate de dictatura comunistă reprezintă un prejudiciu la adresa memoriei noastre colective, precum şi a victimelor cruzimii aparatului comunist”, se arată în mesajul lui Marcel Ciolacu.

Conform premierului, în această perioadă ne amintim de suferințele celor afectați de politicile criminale ale regimului comunist, dar și de curajul românilor care au luptat pentru a opri abuzurile dictaturii, onorând memoria celor care și-au pierdut viața cu speranța că viitoarele generații vor trăi în libertate.

„De aceea, fac apel la dumneavoastră să reflectăm împreună asupra a ceea ce a însemnat regimul comunist în România şi ce efecte dăunătoare a avut, dar şi la evenimentele Revoluţiei din decembrie 1989. Noi, cei care am trăit în comunism, avem datoria de a le transmite tinerelor generaţii ce a însemnat, în fapt, dictatura comunistă şi ce efecte nocive a avut asupra societăţii în ansamblul său, dar şi asupra fiinţei umane”, a mai precizat Marcel Ciolacu.

Mai mult, acesta a subliniat importanța implementării unor instrumente care să consolideze rezistența societății împotriva „dezinformării, manipulării și propagandei”.

„Vedem acum, mai mult ca niciodată, cât de importantă este consolidarea unor instrumente care să cultive civismul ca mod de viaţă şi care să întărească rezistenţa societăţii în faţa dezinformării, a manipulării şi a propagandei. La 35 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, trebuie să depunem toate aceste eforturi pentru a ne asigura că tragediile trecutului nu vor mai fi posibile şi că promovarea valorilor democratice şi europene, în temeiul cărora România s-a dezvoltat până în prezent, este continuată prin acţiuni şi măsuri concrete la nivelul instituţiilor centrale şi locale”, a adăugat şeful Executivului.

Premierul a evidențiat că procesul democratic al României, începând din 1989, a fost posibil datorită eforturilor continue ale poporului român și alegerilor importante făcute în această perioadă: „Un viitor demn pentru societatea românească poate fi construit doar pornind de la acţiuni individuale şi de la responsabilitatea fiecărui cetăţean de a se implica în protejarea democraţiei, în timp ce statul veghează asupra sistemului democratic şi contracarează flageluri deosebit de periculoase pentru coeziunea socială precum extremismul şi instigarea la ură. Reafirm angajamentul ferm al Guvernului României pentru a combate extremismul, radicalizarea, rasismul, antisemitismul, xenofobia şi discriminarea, dar şi pentru a promova adevărul istoric, cercetarea privind perioada comunistă în România şi, mai mult decât atât, pentru a ocroti şi promova drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.”