Mesajul lui Alexandru Rafila, membru OMS, pentru românii care cred că noul coronavirus nu există

Mesajul lui Alexandru Rafila, membru OMS, pentru românii care cred că noul coronavirus nu există

Președintele Societății Române de Microbiologie și membru al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Alexandru Rafila, este de părere că persoanele care cred că noul coronavirus nu există „sunt oameni care nu acceptă realitatea”. Declarația a apărutîn contextul în care câteva zeci de români au contestat public măsurile restrictive luate de Guvern și specialiști în contextul epidemiei de Covid-19.

Mesajul lui Alexandru Rafila pentru persoanele care cred că noul coronavirus nu există

„Au fost puține persoane, a fost un soi de defulare, oamenii au simțit nevoia să se revadă. Noi suntem ființe sociale, nu putem trăi izolați. E bine să îi informăm că e bine să păstreze distanța sau să poarte masca. Sunt oameni pe care nu încerci să îi convingi. Ei spun că virusurile, în general, nu doar coronavirusul, nu există. Sunt oameni pe care poți să îi educi și sunt oameni care nu acceptă realitatea. Îi acceptăm și încercăm să conviețuim împreună. Dacă cineva nu crede în existența coronavirusului nu este o culpă, ci o lipsă a acceptării realității”, a spus Rafila, la Digi 24.

De asemenea, șeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” a vorbit și despre o filmare trunchiată care a circulat pe Internet în care el ar fi afirmat că noul coronavirus nu există.

„Eu am spus că este unul dintre exemplele de stupidiate care pot să apară, să pretinzi că acest virus nu există, dar el în acelaşi timp a fost identificat, a fost secvenţiat, produce îmbolnăviri şi se lucrează la producerea unui vaccin. Dar depinde de unde tai. Poţi să vă pun la dispoziţie varianta originală a interviului meu. S-a decupat o secvenţă dintr-un interviu. (…) Dumneavoastră credeţi că eu am tulburări de comportament, pot să discut de zeci de ori despre acest virus şi într-un anumit moment să afirm că nu există?”, a menționat Alexandru Rafila.

Termoscanarea nu se referă la măsurarea individuală a temperaturii

Un alt subiect care face vâlvă în spațiul public este legat de măsurarea temperaturii la intrarea în instituții și magazine. Rafila a precizat că la intrarea în magazine și instituții nu se face termoscanare, ci doar se măsoară temperatura.

„Nu e vorba de termoscanare. Este vorba de măsurarea temperaturii. Termenul utilizat de termoscanare induce nesiguranță celor care se tem că se găsește ceva la persoana care e investigată. Termoscanarea nici măcar nu are legătură cu aceste aparate de măsurat temperatura individual, sunt niște dispozitive de mari dimensiuni care măsoară temperatura pentru persoane care trec prin anumite culoare, gen aeroport, gări, instituții cu trafic mare de persoane. Termoscanarea nu se referă la măsurarea individuală a temperaturii”, a declaratmembrul Comitetului Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, pentru Digi24, spunând că populația trebuia să beneficieze întâi de o explicație, înaintea luării măsurii.

Coronavirus. Reguli noi de protecţie în instituţii

Amintim că ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat, miercuri, ordinul privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție și a triajului epidemiologic pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus pe duratastării de alertă. Conform documentului, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei. De asemenea, la intrarea în fiecare instituție se va facetriajul epidemiologic, care constă în măsurarea temperaturii prin termometru noncontact. Așa cum deja se pregizase, temperatura înregistrată nu trebuie să depășeasca 37,3 Celsius.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie