Mesajul de apreciere al premierului Ludovic Orban pentru medicul erou Cătălin Denciu a ajuns și în presa internațională. Ce a scris The Guardian

Mesajul de apreciere al premierului Ludovic Orban pentru medicul erou Cătălin Denciu a ajuns și în presa internațională. Ce a scris The Guardian
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban și-a exprimat aprecierea față de medicul erou Cătălin Denciu, iar mesajul prim-ministrului și-a găsit ecou atât în presa românească, cât și în rândul sindicatelor din sectorul sanitar, notează publicația britanică The Guardian într-un material referitor la tragedia de sâmbătă seară și la doctorul care a pus viețile pacienților din secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț mai presus decât pe a sa.

Ce a scris The Guardian despre tragedia de la Neamț, medicul erou Cătălin Denciu și reacția premierului Ludovic Orban

The Guardian notează că un doctor, care a suferit arsuri grave într-un incendiu de la un spital din România ce s-a soldat cu 10 decese, a fost lăudat ca un erou după ce s-a aflat că bărbatul a încercat să salveze pacienții cu COVID-19 de flăcările mistuitoare.

După ce a suferit arsuri de gradul II și III în proporție de 40%, doctorul, pe numele său Cătălin Denciu, a fost transferat la Spitalul Militar Regina Astrid al Belgiei, duminică, pentru tratament de specialitate, mai scrie aceeași publicație.

„Îmi exprim respectul pentru doctorul erou care a arătat curaj deosebit și spirit de sacrificiu în încercarea de a salva pacienții”, a spus premierul Ludovic Orban, potrivit The Guardian, care citează surse din presa locală.

Aceeași publicație a precizat că 10 persoane, care sufereau de COVID-19, și-au găsit sfârșitul în incendiul izbucnit sâmbătă seară într-o secție de terapie intensivă a unui spital din orașul nord-estic Piatra Neamț. Cei șapte bărbați și cele trei femei aveau vârste cuprinse între 67 și 86 de ani. Alte șase persoane au suferit răni grave.

The Guardian susține că, chiar și înainte de pandemia de COVID-19, sistemul de sănătate din România resimțea presiune, fiind marcat de corupție, ineficiențe și management politic. Conform sursei citate, țara noastră are una dintre cele mai puțin dezvoltate infrastructuri de sănătate din Europa – 1 din 4 români au acces insuficient la serviciile esențiale de sănătate, în contextul în care zeci de mii de doctori, asistente și farmaciști au plecat din România de la momentul aderării la Uniunea Europeană, în 2007.

După ce a precizat că Parchetul General a deschis o anchetă cu privire la tragedie, precum și că sistemul sanitar din România resimțea deja o presiune mare și înainte de pandemia de COVID-19 – fiind marcat de corupție, ineficiențe și management politic – The Guardian a amintit și de tragedia de la Colectiv.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`