Mesajul controversat postat de Opera Națională pe rețelele de socializare. Ce le-a fost sugerat oamenilor să facă când vin la spectacole

Mesajul controversat postat de Opera Națională pe rețelele de socializare. Ce le-a fost sugerat oamenilor să facă când vin la spectacole
Foto simbol: Pixabay

O companie desfășurată de Opera Națională a stârnit un adevărat val de controverse. Din dorința de a readuce în actualitate asocierea dintre astfel de spectacole și ținutele elegante, reprezentanții instituției au postat pe rețelele de socializare un mesaj care a atras deopotrivă aprecieri și critici.

Campania #CumNeÎmbrăcămLaOperă a fost lansată pe paginile oficiale ale Operei din mediul online și îndeamnă oamenii care iau parte la spectacole să se îmbrace elegant. Inițiativa a fost lăudată de internauții, în egală măsură în care a atras și reacții negative. Pe când unii susțin că respectarea unei etichete vestimentare sporește prestigiul evenimentului, alții sunt de părere că îndemnul la eleganță transformă această formă de artă într-o activitate elitistă.

„Îmi pare rău să văd că adoptați asemenea mesaje elitiste sau demodate”, a spus un utilizator, potrivit Știrile ProTV.

Sunt voci care spun și că un astfel de demers poate descuraja anumite categorii de public să participe la spectacole.

„Oricum mi se pare că teatrul și opera în general au fost tratate ca niște chestii elitiste și ar trebui să se ducă treaba asta încet, încet, că până la urmă s-au dus vremurile alea”, a fost un alt comentariu.

Cum răspund reprezentanții Operei criticilor campaniei

Reprezentanții Operei Naționale își iau apărarea și susțin că scopul campaniei nu este de a impune un cod vestimentar, ci doar de a sugera o vestimentație adecvată unui eveniment cultural.

„E vorba de dorința noastră de a aduce oamenii la operă, de a-i duce într-o anumită stare. Dacă această stare de bine îți este adusă prin elemente ajutătoare, exterioare, cum făceau bunicii noștri care se îmbrăcau la biserică cu hainele de sărbătoare, cele mai frumoase, dacă hainele te pot face să te simți bine și să guști opera, dacă sunt persoane care se simt bine casual, nu vor fi împiedicate să vină la operă”, a spus Daniel Jinga, director Opera Națională București.

Numărul românilor care merg la teatru sau operă scade în fiecare an

În același timp, instituții culturale din alte țări nu mai pun preț pe codul vestimentar la astfel de reprezentanții. Practica aceasta a fost adoptată chiar și de marile opere ale lumii. Mai există însă evenimente la care este cerut un cod vestimentar special, dar în astfel de cazuri excepționale, acest aspect este semnalat încă de la achiziționarea biletelor.

„Chiar dacă nu o să ne placă acest lucru, orice instituție gen operă sau teatru are tot dreptul din lume să indice cum își dorește ca spectatorul să fie prezent. Ei așa cred că spectatorul nu trebuie să fie îmbrăcat în haine sport și asta zic de 1.000 de ani. Pare o chestie foarte demodată acum, când totul e despre a fi, a face ce vrei, dar nu cred că vrei ca la nunta ta să apară niște oameni în chiloți pentru că ei au considerat că dress code-ul e doar o chestie gratuită”, a spus Ovidiu Buta, stilist.

Ultimul barometru cultural arată că mai mult de 75% dintre respondenți nu au participat niciodată în ultimul an la un spectacol de teatru sau operă. Datele arată că sunt mai puțini în fiecare an.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:04 - Grecia va construi un port de evacuare în Santorini. „Locuitorii ar trebui să se obișnuiască cu o situație destul de neplăcută”
22:50 - Băsescu: Ciolacu să plece imediat din funcția de premier. E discreditat, se ocupă de pisici, când îl cauți, îl vezi la McDonald’s înfulecând / E de groază în ce situație suntem… (VIDEO)
22:32 - Bătălie uriașă: Șase constructori din șase țări vor să realizeze Lotul 2 al autostrăzii Craiova-Filiași. Grindeanu: „Un nou pas important”
22:24 - Vacanța de Paște 2025. Cât costă un sejur în țările calde
22:01 - Locuințele din blocurile noi sunt mai ieftine, însă nu sunt la fel de căutate! Specialiștii explică motivul
21:59 - Reacția virulentă a fraților Tate, după ce Financial Times a scris că Administrația Trump a intervenit în România pentru ei: “Atacul a fost sponsorizat de USAID”
21:56 - Cel mai mare risc de avanlanșă în munții Bucegi. Alerta, valabilă la altitudini peste 1.800 de metri altitudine
21:32 - Hurezeanu: „Emisarul special al președintelui Trump mi-a spus că-l interesează soarta fraților Tate” / Răspunsul ministrului, întrebat dacă asta e o presiune pe justiția din România (VIDEO)
21:22 - Ninsoarea a aglomerat magazinele. Săniile și hainele groase, principalele produse din coș
21:22 - Traian Băsescu, despre Călin Georgescu: „Nu se întâmplă ce stabilesc președinții Americii, ci se întâmplă ce votează românii. Personal, n-am să-l votez niciodată, îl consider un șarlatan cu talent” (VIDEO)