Menținerea sănătății dentare, factor important în prevenirea bolilor cardiovasculare

Menținerea sănătății dentare, factor important în prevenirea bolilor cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sunt una dintre principale cauze ale morbidității și mortalității cronice în țările dezvoltate. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 31% din totalul deceselor la nivel global sunt cauzate de afecțiunile cardiovasculare. Factorii de risc care contribuie la BCV includ istoricul familial, diabetul, hipertensiunea, hiperlipidemia, fumatul, activitate fizică limitată, obezitatea și consum alimentar sărac în nutrienți.

Recent însă, tot mai multe studii de specialitate leagă placa bacteriană și boala parodontală de o serie de boli sistemice, printre care și bolile cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană, accidentul vascular cerebral, boala cardiacă reumatismală, boala arterială periferică, cardiomiopatie. S-a demonstrat că bacteriile prezente în cavitatea bucală, neîndepărtate printr-un periaj zilnic efectuat corespunzător, pot conduce la apariția de inflamații care reprezintă factori de risc cardiovascular.

Sănătatea orală, factor major în asigurarea sănătății organismului

Astfel, problemele pe care parodontoza le aduce nu sunt doar cele cunoscute deja: sângerarea gingivală, formarea de pungi parodontale și mobilitatea dentară. Din păcate, multitudinea de patogeni care se găsesc în țesutul parodontal și la nivelul leziunilor inflamatorii endodontice pot crește nivelul bacteriilor din sânge (bacteriemie), ceea ce apoi conduce la apariția afecțiunilor arteriale, microtrombilor, leziunilor vasculare prin eliberarea de toxine.

O meta-analiză a studiilor efectuate în acest sens a arătat că boala parodontală poate crește riscul de BCV cu aproximativ 20%.

Boala aterosclerotică, cu manifestări precum infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral, se caracterizează prin acumularea de colesterol și celule inflamatorii în peretele arterial, fiind considerată astfel atât o boală metabolică, cât și o boală inflamatorie.

Studiile Asociației Americane a Inimii (AHA) arată că 50% din infarctele miocardice acute au avut ca factor declanșator infecții endodontice și că o bună igienă orală și controalele periodice la medicul stomatolog sunt metode extrem de importante pentru a reduce riscul unei endocardite infecțioase, o afecțiune cauzată și de bacteriile din cavitatea bucală. În concluzie, medicul stomatolog nu are doar rolul de a construi zâmbete frumoase, ci și de a ajuta la menținerea sănătății generale, prin prevenirea pe cât posibil a aterosclerozei sau infarctului miocardic.

În cadrul clinicilor DENT ESTET, sănătatea pacienților este abordată din punct de vedere holistic, soluțiile de diagnostic și tratament fiind personalizate și integrate. Acest concept merge dincolo de simpla tratare a afecțiunilor dentare și implică o înțelegere profundă a conexiunii indivizibile dintre aparatul masticator și organism. Astfel, medicul stomatolog ia în considerare întreg sistemul neuropatic și imunitar al pacientului atunci când îl tratează. Tratând inflamația de la nivelul cavității bucale, stomatologia ajută astfel la restabilirea vitalității, a energiei, a echilibrului și a sănătății sistemice.

“Legătura dintre bolile cardiovasculare și boala parodontală este demonstrată, deja, de numeroase studii de specialitate. Nu mai vorbim de un mit. Afecțiunile dentare pot influența probleme de sănătate deja existente sau pot declanșa unele noi. Îmbucurător este faptul că, în prezent, stomatologia laser ne ajută să luptăm extrem de eficient împotriva bacteriilor din cavitatea bucală și are un rol esențial în prevenirea și tratarea bolii parodontale. Cu ajutorul laserului stomatologic, intervențiile sunt minim-invazive, nedureroase și rapide. Și pentru că laserul acționează ca un antiseptic, sterilizând țesutul din jurul dintelui, riscul apariției de infecții este extrem de redus. În concluzie, alegerea echipei medicale care are acces la tehnologia de ultimă generație este esențială nu doar pentru sănătatea noastră orală, ci și pentru a ne bucura de o bună sănătate a organismului“, a declarat dr. Alexandru Georgescu, medic primar stomatologie generală, specialist parodontologie, implantolog și doctor în științe medicale, membru al echipei DENT ESTET de 20 de ani.

Igiena orală periodică, soluția pentru a preveni boala parodontală

Parodontita este o boală inflamatorie multifactorială foarte răspândită, indusă de biofilmele care colonizează suprafețele dentare de-a lungul marginii gingivale. Lăsată netratată, parodontita poate provoca pierderea dinților. Potrivit cifrelor, boala afectează 50% din populația adultă, la nivel global, și este diagnosticată pe baza unei inflamații evidente clinic, a pierderii atașamentului asociată cu formarea pungii parodontale și a resorbției osului alveolar. Într-un studiu recent, riscul de infarct miocardic a fost semnificativ crescut la pacienții cu parodontită.

Este important să menționăm că afecțiunile parodontale pot fi prevenite. Placa bacteriană de pe suprafața dentară este principala cauză a gingivitei și parodontitei, care pot duce la carii dentare și la pierderea dinților.

Periajul dentar zilnic, dar și igienizarea profesională periodică reprezintă cheia pentru prevenirea bolii parodontale. În timp ce periajul se limitează la îndepărtarea depunerilor de pe dinți, detartrajul supra și subgingival realizat de către dentist în cabinetele stomatologice îndepărtează placa bacteriană și tartrul dentar. Periajul dentar regulat și curățarea profesională s-au dovedit a fi metode eficiente pentru a reduce boala parodontală, cariile și pierderea dinților (edentația). Recomandarea specialiștilor este ca periajul dentar să se facă de cel puțin două ori pe zi sau chiar după fiecare masă, iar vizita la stomatolog pentru detartraj să aibă loc de cel puțin două ori pe an.

“Studiile demonstrează că o simplă schimbare de comportament în ceea ce privește igiena orală poate ajuta la prevenirea unor evenimente cardiovasculare. Astfel, periajul dentar de trei ori pe zi sau mai mult a fost asociat cu o reducere cu 19% a evenimentelor cardiovasculare, comparativ cu periajul dentar o dată sau mai puțin pe zi. S-a demonstrat, de asemenea, că igienizarea profesională regulată o dată pe an sau mai mult reduce riscul cardiovascular cu 14%.”, spune dr. Doris Turcu, medic stomatolog și implantolog în cadrul clinicilor DENT ESTET.

În concluzie, un stil de viață sănătos, care presupune o dietă echilibrată, reducerea consumului de alcool, renunțarea la fumat, menținerea unei bune sănătăți orale și control regulat la mediul specialist, poate reduce riscul de boli cardiovasculare.

Surse:

Kebschull M, Demmer R, Papapanou P. “Gum bug, leave my heart alone!”—epidemiologic and mechanistic evidence linking periodontal infections and atherosclerosis.
J Dent Res. 2010;89(9):879–902. pmid:20639510
Bartova J, Sommerova P, Lyuya-Mi Y, Mysak J, Prochazkova J, Duskova J, et al. Periodontitis as a Risk Factor of Atherosclerosis. Journal of Immunology Research. 2014. pmid:24741613
Petersen PE, Ogawa H. The global burden of periodontal disease: towards integration with chronic disease prevention and control. Periodontol 2000. 2012;60(1):15–39. pmid:22909104
Kinane D, Bouchard P. Periodontal diseases and health: consensus report of the sixth European workshop on periodontology. J Clin Periodontol. 2008;35(s8):333–7
Urmăriți B1TV.ro și pe
`