Șapte membri CSM îi cer lui Netejoru să demisioneze de la șefia Inspecției Judiciare: „Suntem consternaţi de atitudinea dumneavoastră”

Șapte membri CSM îi cer lui Netejoru să demisioneze de la șefia Inspecției Judiciare: „Suntem consternaţi de atitudinea dumneavoastră”

Șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii i-au solicitat lui Lucian Netejoru să demisioneze de la conducerea Inspecției Judiciare pentru că a indus în eroare CSM când a comunicat clasarea cercetării disciplinare împotriva judecătoarei Georgeta Ciungan, informează G4Media.

Judecătoarea Georgeta Ciungan s-a plâns de presiuni exercitate de Inspecția Judiciară în timpul judecării unei cauze de corupție.

„Asistăm la adâncirea percepţiei publice privind exercitarea unor presiuni de către Inspecţia Judiciară asupra judecătorilor care, în realizarea obligației prevăzute de legea internă şi de cea europeană, au sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în principal în cauze de corupţie.

Suntem consternaţi de atitudinea dvs. prin care a fost indus în eroare CSM şi considerăm că această împrejurare este de natură să adâncească şi mai mult temerea cu privire la existenţa unei presiuni asupra judecătorilor, fapt absolut inacceptabil prin prisma principiului fundamental al independenţei judecătorilor.
O astfel de atitudine este inacceptabilă cu atât mai mult cu cât vine în contextul unei campanii mediatice care pune la îndoială justeţea sesizărilor adresate CJUE de către judecători ai ÎCCJ.

În ultimul Raport MCV sunt reţinute aspecte extrem de grave în privinţa Inspecţiei Judiciare, ceea ce, o dată în plus, ne obligă să vă solicităm public asumarea responsabilităţii, prin prezentarea demisiei din calitatea dumneavoastră de conducător al unei instituţii cu rol esenţial în sistemul judiciar”, îi transmit cei șapte judecători CSM lui Lucian Netejoru.

Ei precizează că demisia lui Netejorueste absolut necesară pentru a restabili credibilitatea Inspecției Judiciare: „Demisia dumneavoastră din funcția de inspector șef se impune pentru că aţi comunicat aspecte care nu corespund adevărului, dar și pentru că, sub conducerea dumneavoastră, Inspecția Judiciară a creat cel puțin percepția că ar putea fi un instrument de exercitare a unor presiuni asupra magistraților, în special asupra celor care au reprezentat voci critice cu privire la modificările legislative recente, aspect reţinut și în ultimul Raport MCV”.

Cei șapte judecători CSM care îi cer demisia lui Netejoru sunt: Andrea Annamaria Chiș, Mihai Andrei Balan, Cristian Mihai Ban, Florin Deac, Mihai Bogdan Mateescu, Nicolae Andrei Solomon, Tatiana Toader.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`