Secretarul de stat al SUA i-a atras atenția lui Meleșcanu asupra nevoii de a continua lupta împotriva corupției / Comunicatul MAE nu menționează că a fost abordat și acest subiect

Secretarul de stat al SUA i-a atras atenția lui Meleșcanu asupra nevoii de a continua lupta împotriva corupției / Comunicatul MAE nu menționează că a fost abordat și acest subiect
foto: MAE

UPDATE: Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, i-a atras atenția ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, asupra importanței continuării luptei împotriva corupției, ne informează un comunicat de presă al Departamentului de stat al SUA. În schimb, în comunicatul Ministerului de Externe de la București nu se menționează absolut nimic despre faptul că a fost abordat și acest subiect. MAE a precizat că discuția dintre Pompeo și Meleșcanu, desfășurată la Washington, a vizat doar problemele de securitate.

”Secretarul de stat Michael R. Pompeo s-a întâlnit astăzi, la Washington, cu ministrul român de externe, Teodor Melescanu. Cei doi au discutat despre strânsa cooperare în materie de securitate cu România, un aliat NATO robust, care își îndeplinește angajamentele privind cheltuielile de apărare, și despre provocările pe care NATO le are pe flancul de est. Cei doi înalți demnitari au vorbit, în mod concret, despre agresiunea Rusiei în zona Mării Negre. Cei doi au discutat și despre importanța eforturilor României de combatere a corupției care subminează instituțiile democratice și încurajează influența nocivă a adversarilor”, se arată în comunicatul de presă al Departamentului de Stat al SUA.

Comunicatul Ministerului român de Externe nu face nicio referire la lupta împotriva corupției sau la ”agresiunea Rusiei”.

Aceasta este prima întrevedere bilaterală între un ministru român al Afacerilor Externe și un secretar de Stat al SUA la sediul Departamentului de Stat după aproape opt ani, notează caleaeuropeana.ro.În septembrie 2011, ministrul Teodor Baconschi a fost primit la Washington de secretarul de Stat Hillary Clinton, ocazie cu care cei doi oficiali au semnat Acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România. Totodată, cu ocazia vizitei a fost adoptată între președinții Barack Obama și Traian Băsescu Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii. De atunci, întrevederile bilaterale între miniștrii români de Externe și secretari de Stat ai SUA au avut loc în marja reuniunilor ministeriale ale NATO, cu excepția întâlnirii dintre Rex Tillerson și Teodor Meleșcanu, în noiembrie 2017, în timpul unei escale tehnice a fostului secretar de Stat la București.

Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, și Mike Pompeo, secretarul de stat american, s-au întâlnit, luni, la Washington, iar agenda discuțiilor a cuprins subiecte precum securitatea regională şi cooperarea în domeniul energiei, informează un comunicat al MAE transmis, marţi, Agerpres.

La întrevedere au mai participat George Maior, ambasadorul României în SUA, David Hale, subsecretar de stat american pentru Afaceri politice şi Philip Reeker, asistentul secretarului de stat pentru Afaceri europene.

Potrivit sursei citate, cei doi oficiali au abordat o gamă largă de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, subliniind interesul şi eforturile comune ale ambelor Guverne pentru dezvoltarea şi intensificarea Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Meleşcanu a subliniat importanţa vizitelor bilaterale la nivel înalt la Washington şi Bucureşti pentru dezvoltarea relaţiei bilaterale.

Discuţia a vizat, de asemenea, o evaluare a priorităţilor de securitate transatlantică, în anticiparea reuniunii ministeriale dedicate celebrării a 70 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Atlanticului de Nord.

Ministrul Teodor Meleşcanu a apreciat parteneriatul strâns cu Statele Unite în domeniul securităţii, scoţând în evidenţă rolul strategic al României şi al cooperării româno-americane în asigurarea unei abordări integrate a măsurilor de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO.

Totodată, precizează MAE, şeful diplomaţiei române a accentuat importanţa consolidării angajamentului american şi aliat pentru securitatea regiunii Mării Negre.

Meleşcanu a punctat realizările Preşedinţiei române la Consiliul UE şi agenda pentru a doua parte a mandatului, inclusiv aspecte referitoare la Parteneriatul estic, Asia centrală şi Balcanii de vest. De asemenea, a subliniat abordarea României de relevare a substanţei pozitive a cooperării dintre UE şi SUA.

El a adus în discuţie candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, arătând că este un obiectiv „major” al politicii externe a ţării noastre.

Ministrul a prezentat şi candidatura României la un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU şi a evidenţiat experienţa tradiţională a ţării noastre în sistemul acestei organizaţii.
Potrivit MAE, au mai fost discutate eforturile regionale şi globale în problematica neproliferării, combaterii terorismului şi ameninţărilor asimetrice de securitate, secretarul de stat american remarcând „contribuţiile importante ale României în cadrul organizaţiilor şi mecanismelor internaţionale, dar şi expertiza de înaltă ţinută a specialiştilor şi profesioniştilor români”.
De asemenea, a fost discutată intensificarea cooperării bilaterale în domeniul energiei, arată sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`