Mega-operațiune DIICOT într-un dosar de trafic de persoane și trafic de droguri: 199 mandate de percheziție domiciliară și 210 mandate de aducere
Procurorii DIICOT, ajutați de polițiști și jandarmi, efectuează, joi dimineață, 46 de acțiuni operative pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de persoane și de minori, pornografie infantilă, criminalitate informatică și trafic de droguri. Operațiunea implică 199 de percheziții domiciliare și punerea în executare a 210 mandate de aducere, a transmis DIICOT, printr-un comunicat.
Direcția a mai precizat, în acest context, că în primele 10 luni din 2023 au fost întocmite 1.463 de rechizitorii și au fost încheiate 355 de acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind trimiși în fața instanței 3423 inculpați, dintre care 1385 în stare de arest preventiv.
DIICOT, nou capitol în campania „Ziua Z”: Peste 200 de percheziții, joi dimineață
„Această inițiativă marchează un nou capitol în campania DIICOT, începută în anul 2018 sub denumirea generică „Ziua Z”, prin care evidențiem angajamentul ferm al instituției noastre în prevenirea și combaterea acestor forme grave de criminalitate.
Acțiunile noastre vizează grupuri de crimă organizată care operează atât pe teritoriu național, cât și în context transfrontalier, în al căror scop intră exploatarea persoanelor vulnerabile, traficul de migranți dar și traficul de droguri, care a fost și rămâne o preocupare constantă a procurorilor DIICOT și o dovadă a determinării noastre de a asigura un mediu sigur și protejat pentru toți cetățenii.
Prin acțiunea desfășurată astăzi, DIICOT dorește să tragă un puternic semnal de alarmă și cu privire la riscurile crescute la care sunt expuși copiii în mediul online”, a transmis DIICOT.
DIICOT, sfaturi pentru părinți, astfel încât copiii lor să nu ajungă victimele prădătorilor sexuali
Direcția a avertizat apoi asupra creșterii alarmante a numărului de minori care, la solicitarea unor persoane cunoscute în online, s-au fotografiat și filmat în ipostaze indecente și au trimis imaginile unor prădători sexuali. În acest context, DIICOT îi sfătuiește pe părinți și tutori să fie vigilenți și să-și ajute copiii.
„Nu recomandăm recurgerea la măsuri extreme, de interzicere a accesului la mijloacele de comunicare electronică, dialogul constant cu copiii și educarea lor cu privire la pericolele care există în mediul online, fiind căile firești de conștientizare a riscurilor majore la care se expun.
DIICOT va intensifica lupta împotriva acestor forme de criminalitate cibernetică ce afectează grav drepturile și libertățile fundamentale ale omului, dar este esențial ca și comunitatea să fie activ implicată în protejarea copiilor”, a mai transmis Direcția.
DIICOT, despre cazurile de trafic de persoane
DIICOT a făcut apoi referire la grupurile infracționale care racolează persoane, inclusiv minori, profitând de starea lor de de vulnerabilitate
„În toate aceste situații în care familia fie nu există, fie nu poate interveni ori se află în postura de agresor, este necesară, sub aspect preventiv, intervenția societății (școală, instituții cu atribuții în zona protecției sociale sau religioase, vecini sau persoane din anturaj) prin denunțarea unor asemenea activități infracționale și raportarea oricărei posibile situații de trafic de persoane.
În continuare, DIICOT derulează activități intense de investigare și punere sub acuzare a unor rețele de crimă organizată transfrontalieră, compuse din cetățeni români și străini, specializate în traficarea de migranți, care obțin profituri uriașe din recrutarea, adăpostirea și transportul unor grupuri de migranți de pe teritoriul României către țări din Vestul Europei. (…)
Perchezițiile care vor fi efectuate în cursul zilei de astăzi, au scopul obținerii de probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată și a altor persoane implicate în activități infracționale asociate criminalității organizate, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum și identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor”, a mai transmis DIICOT.