Mediul cultural românesc, caracterizat de ură: Nicolae Breban vrea un pluton de execuție care să-i împuşte pe alde Liiceanu şi Patapievici
Cristian Tudor Popescu demască, într-un articol pentru Gândul.info, ura din mediul cultural românesc. Jurnalistul face referire și la scandalul dintre Nicolae Breban, Liiceanu și Patapievici.
“N. Breban, bun amic al generalului Pleşiţă, şeful asasinilor din Securitate, vrea un pluton de execuţie care să-i împuşte pe alde Liiceanu şi Patapievici”, spune CTP, adăugând că “multe se pot presupune în legătură cu verbozităţile criminale emise în ultima vreme de academicianul N. Breban. Mai întâi, că Tanti Roza i-a cucerit creierul, caz în care punem punct discuţiei. Apoi, că în acad. N. Breban zace un politician de tip CV Tudor, omul cu listele de glonţ pentru cei decretaţi de el antiromâni. Asta ar fi un transfer liniştitor, care să lase neîntinată pătura scriitoricească în raport cu mizeria politicii”.
Jurnalistul este de părere că mediul academic este caracterizat de superficialitate, afirmând că ura din cultură este tot atâta cât în postările “haterilor de pe net, care măcar sunt sinceri”.
“Dacă-l auziţi pe scriitorul Aescu declarând că regretă enorm şi etern dispariţia confratelui Beescu, să nu-l credeţi. În spaţiul său lăuntric, Aescu trăieşte bucuria sinceră şi curată că Beescu a crăpat şi, deci, nu mai poate lua Nobelul pentru literatură, că ăsta nu se dă post-mortem. Atât Aescu, cât şi Beescu n-au şanse nici la premiul „Ienăchiţă Văcărescu”, dar orişicât, sentimentul contează”, mai scrie CTP.
Nicolae Breban continuă seria greșelilor. Acesta a afirmat în cadrul unei conferințe că: „Dacă dictatura naşte genii, atunci să mai vie o dictatură”.
“Adicătelea, să mai moară încă o dată românii cu zile, cum mureau în vremea comunismului, ca să se mai nască un Brebenel. Metaforă şi asta, anafura mă-sii de artă… afirmă contrariat Cristian Tudor Popescu.
“Se spune că dacă vezi cum se face salamul, nu mai mănânci în veci. Dacă cititorii ar avea acces la culisele sângeroase ale unui premiu literar oricât de mic, poate că n-ar mai citi nicio pagină de literatură, căci se întâlnesc acolo Bizanţul, Lucreţia Borgia, Hrebenciuc şi criminalul Passaris”, conchide jurnalistul.