Medicul Virgil Musta, despre cursurile online: „Sunt şcoli care nu acceptă să se facă ore decât prin prezenţă. Nu cred că este înţelept şi nu cred că este bine”
Virgil Musta, medic infecționist la Spitalul “Victor Babeş” din Timişoara, încurajează și varianta cursurilor online, acolo unde situația o permite.
Chiar înainte de începerea școlii, acesta preciza că nu vor exista „zero riscuri” în cazul trimiterii copiilor la şcoală.
Dr. Virgil Musta încurajează cursurile online
„Eu cred că un prim obiectiv este să salvăm oamenii apropiaţi nouă, pe cei cu factori de risc. Trebuie să lăsăm oamenii care doresc să facă şcoala online să o facă online, cel puţin pentru o perioadă de timp până vedem ce se întâmplă, până mai tragem concluzii, poate până când numărul de cazuri din comunitate scade.
Pe de altă parte, avem şi un avantaj. Spaţiile sunt mai aerisite, ceea ce creează premisele unei distanţări sociale la nivelul clasei, un alt element important în prevenirea bolii”, este de părere medicul, acuzând școlile care forțează elevii să vină la școală.
„Eu cred că se exagerează. Am înţeles că sunt şcoli care nu acceptă să se facă ore decât prin prezenţă. Nu cred că este înţelept şi nu cred că este bine. Omul trebuie respectat. Teama lui, frica lui poate fi justificată şi până nu avem nişte criterii foarte clare ca să vedem ce se întâmplă, fiecare trebuie să îşi asume responsabilitatea optării şi să nu intervenim foarte mult din exterior. Cred că avem acest drept, cel puţin în această perioadă, de a ne hotărî soarta şi riscurile”, a concluzionat Virgil Musta.
În județul Timiș, 623 de elevi fac şcoala online de teamă să nu ia virusul, iar alți 359 de elevi fac cursuri online din cauza temerilor sau a prejudecăţilor, arată o statistică a Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Medicul Virgil Musta, despre începerea noului an școlar
„Eu cred că trebuie să fim echilibraţi. Avem un învățământ puternic și niște copii învățați. O societate solidă se bazează pe multă cunoaștere. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm securitatea copiilor şi a familiilor acestora.
Eu am propus ca școală să înceapă după anumite reguli, într-un parteneriat între şcoală, profesori, elevi și părinți. Fiecare are anumite responsabilităţi astfel încât împreună să depăşim acest moment.Responsabilitatea în această problema aparţine familiei. Acolo unde există părinți sau bunici care nu pot fi izolaţi şi au comorbidități, aș recomandă școală online, cel puțin o perioada. Nu copiii reprezintă riscul principal. Problema mare este la pariniti și bunici. Decizia este a părinților: dacă trimit copilul la școală sau face școală online”, a declarat medicul zilele trecute, într-o intervenție la România TV.
Întrebat de B1.ro cât de mare este riscul de infectare la școală, medicul Spitalului„Victor Babeș” din Timișoara consideră că, față de școli, plajele, piețele, zonele cu terase și petrecerile privateprezintă un risc epidemiologic mai ridicat.
„Eu cred că riscul de contaminare este mai mic în școală, față de activitățile în care se aglomerează cu oameni, precum nunți, botezuri, întâlnirea cultelor religioaseși așa mai departe. Singurul amănunt de care ar trebui să se țină cont este acela că în școală, copiii pot face forme ușoare sau inaparente, ceea ce face foarte dificil de identificat copilul pozitiv”, a declarat Virgil Musta pentru B1.ro.