Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiță a menționat că România va respecta schema de vaccinare cu rapel la 21 sau 28 de zile, în funcție de producătorul vaccinului, BioNTech/Pfizer sau Moderna.
Afirmația a fost făcută în contextul în care mai multe țări europene, precum Marea Britanie sau Germania, ar dori să amâne a doua doză din motive de stocuri insuficiente.
Coordonatorul campaniei de vaccinare susține că specialiștii români sunt la curent cu toate încercările de a găsi soluții care să compenseze stocurile insuficiente de vaccinuri.
„Soluția pe care noi o avem este să respectăm ceea ce este precizat în caracteristicile produsului și respectiv în autorizarea eliberată de Agenția Europeană a Medicamentului. Ca atare, România în momentul de față merge pe respectarea schemei de vaccinare așa cum este ea autorizată, așa cum spun toate dovezile medicale, cu două administrări, doză inițială și rapelul la 21 sau 28 de zile.”
Și Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, a afirmat că:
„Poate să existe o diferență de câteva zile, dar doza trebuie administrată cât mai aproape de ziua recomandată în prospectul produsului. Pentru a ajunge la o eficiență de 90-95%, este necesar ca a doua doză să fie administrată. Riscăm să avem o protecție mai mică”
De asemenea, și specialiștii OMS au recomandat respectarea termenului până la rapel și recurgerea la alte soluții doar în situații excepționale.
Miercuri, 6 ianuarie, a ajuns în România o nouă tranșă de 15.000 de doze de vaccin, iar în luna ianuarie vor ajunge în țara noastră circa 600.000 de doze de vaccin, împărțite în tranșe săptămânale.
A doua etapă de imunizare a populației ar trebui să ia startul după a doua jumătate a lunii ianuarie, atunci când vor fi vaccinate persoanele din centrele medico-sociale și personalul din aceste instituții.
”Etapa a doua de vaccinare estimăm că poate să înceapă după 15 ianuarie. În acel moment vom începe cu persoanele internate în centrele medico-sociale. La acest moment vorbim de circa 1.884 de centre medico-sociale și sunt internate aproape 40.000 de persoane în aceste centr, iar vaccinarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare. S-a început deja, la nivelul fiecărui județ, constituirea acestor echipe. (…) Se mai adaugă un număr estimat de circa 1-1,5 milioane de persoane care deservesc activități esențiale”, a mai explicat Valeriu Gheorghiță.
Pentru începutul etapei a treia de vaccinare, Gheorghiță a precizat că un termen realist este începutul lunii aprilie.
”În ceea ce privește etapa a treia de vaccinare, estimăm că în luna aprilie, începutul lunii aprilie este un termen realist pe care îl putem lua în calcul. Folosim acest termen de estimare întrucât momentul de început al vaccinării pentru această categorie este influențat de ritmul de livrare al dozelor de vaccin și nu de capacitatea de vaccinare”, a concluzionat medicul, care s-a vaccinat, marți dimineață, la Spitalul Militar Central din Capitală.