Radu Țincu,medicla sectia de ATI de la Spitalul Floreasca din Bucuresti, a comentat, luni, într-o intervenție telefonică în platoul B1 TV, rata de pozitivare anunțată de Grupul de Comunicare Strategică, de aproape 40%. Acesta a explicat că situația este cel mai probabil explicată depacienții care sunt testați în perioada aceasta sunt cei care au simptomatologie sugestivă pentru viroza provocată de COVID-19.
„Ne așteptăm ca duminica să avem mai puțin teste. Acestea nu pot să genereze o imagine asupra trendului de evoluția la pandemiei. E într-adevăr o rată de pozitivare mai mare. În weekend ne-am obișnuit cu această rata de pozitivare mai mare pentru maipuține teste și acest lucru este explicat de faptul că cel mai probabil, pacienții care sunt testați in perioada aceasta sunt cei care au simptomatologie mai mult decât sugestivă și atunci se explică și acesta rată de pozitivare.
Trebuie să privim către secțiile de Terapie Intensivă cu îngrijorare. Acolo se menține trendul ascent in condițiile în care avem un număr foarte mare de decese în fiecare zi. Vedem că de mai bine de o săptămână, în fiecare zi avem noi recorduri la Terapie Intensivă și din păcate accesată creștere va continua pentru ca platoul la care ne-am stabilizat acum va genera un număr mare de pacienți ce vor avea nevoie de Terapie Intensivă în următoarea perioadă”, a declarat specialistul.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Medicul a mai explicat și că este bine să ne ferim de orice fel de aglomerare în această perioadă, din cauza risclului crescut dea contratanoul coronavirus.
„Orice aglomerare urbană, fie ca e o petrecere publică, privată, activitățile pe care le desfășuram in stațiunile montane, pelerinaje sau chiar de cumpăr5aturile din marile magazine, unde nu se respecta masurile sanitare, distanțarea fizică și purtarea măștii de protecție, pot determina poate apariția de focare in toate acele zone. În momentul în care avem o rata atât de mare, într-o aglomerare atât de mare, 20-30 dintre persoanele respective sunt purtătoare ale virusului, iar dacă nu vom lua măsuri, cel mai mai probabil, la sfârșitul unui anumit interval de timp, cel mai probabil, vor fi pozitivi peste jumătate din ei’, a spus Radu Țincu.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, luni,3.826 de cazuri noide COVID-19 depistate la nivel național, bilanțul total ajungând la 475.362, dintre care 353.188 persoane vindecate.Potrivit autorităților, Capitala a contabilizat 522 îmbolnăviri nou confirmate. Într-un acest top negativ, Municipiul București este urmat de județele Constanța – 335, și Argeș – 266 de noi cazuri.