Vremea caldă aduce cu ea și principalul pericol care se ascunde în iarbă, căpușele. O simplă înțepătură poate provoca afecțiuni grave și chiar să transmită boli. De curând, medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit despre cum îi pot proteja părinții pe cei mici de aceste insecte.
Conf.dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București, a declarat pentru CreștemMari că mușcătura de căpușă este un fenomen foarte frecvent care trebuie privit prin prisma riscurilor.
Potrivit acestuia, părinții ar trebui să-și scoată copiii în natură: „Da, toți copiii care încep să alerge vor cădea. Dar nu ajung toți să facă operații neurochirurgicale pentru că au făcut hematom subdural. Toți copiii au căzut în cap. Al meu a căzut de nu știu câte ori. Trebuie să privim riscurile ipotetice, prin prisma calității vieții copilului.
Dacă ne este atât de frică de căpușe încât nu mai scoatem copilul afară, sau îl înțepăm să-i facem analize după fiecare mușcătură de căpușă, să-i administrăm antibiotice pe durată de 10-14 zile – cum ar trebui în scenariul bolii Lyme – nu e tocmai foarte bine. Iar acel copil n-o să mai vrea afară, o să-i fie frică să meargă singur în tabără. Deci, vom „câștiga” niște angoase, niște spaime, vom crește niște anxioși care vor evita contactul cu natura”, a explicat medicul, notează Adevarul.
Mai mult, Mihai Craiu a evidenţiat că dialogul despre aceste insecte are întotdeauna un ton catastrofal și nepotrivit. Pediatrul susține că acestea nu trebuie căutate cu lupa pe corpul celui mic: „Dacă nu sunt evident vizibile pe piele, nu trebuie să ne panicăm”.
„Ar fi bine ca acești copii să poarte șosete lungi, pantaloni de trening, adică să nu aibă foarte multă piele expusă direct la iarbă. Dar dacă s-a jucat în pantaloni scurți și cu tricou, ne uităm în zonele expuse în primul rând”, a mai punctat acesta.
În cazul în care părinții zăresc o căpușă, cel mai probabil există o parte a acesteia care este foarte bine atașată de piele.
„Privită la microscop seamănă foarte mult cu un crocodil. Aceasta are prostul obicei că se atașează foarte bine în piele și dacă tragem nepotrivit sau folosind tot felul de invenții riscăm ca insecta respectivă să elimine salivă în plagă.
Nu căpușa produce boala, ci un parazit al căpușei. Borrelia burgdorferi trăiește în saliva căpușei. Realitatea este că acea căpușă trebuie să stea atașată mai mult timp, cu siguranță mai mult de 24 de ore, pentru a scuipa suficient de multă salivă ca să riște să contamineze copilul”, a explicat medicul Mihai Craiu pentru „CreștemMari”.