Medicul Gindrovel Dumitra, despre vaccinarea persoanelor vârstnice: O persoană care se află în stare terminală, oricând poate să-și piardă viața, oricum

Medicul Gindrovel Dumitra, despre vaccinarea persoanelor vârstnice: O persoană care se află în stare terminală, oricând poate să-și piardă viața, oricum
emc.formaremedicala

Medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, a vorbit, pentru Libertatea,despre vaccinareapersoanelor vârstnice. Acesta a precizat că nu este deloc periculos.

”Avem peste 200 de persoane care vor să se vaccineze. În Dolj, au fost deschise doar 4 centre. Procentul este în creștere. Dacă la începutul lunii, oamenii erau neîncrezători și nu voiau să se vaccineze, lucrurile au evoluat acum. Dacă în decembrie nimeni nu întreba de vaccinul anti-COVID, eu estimez că peste 70% dintre pacienții care ajung la cabinete întreabă când se pot vaccina și unde.

Nu mă refer la întreaga populație, ci la cei care ajung la cabinete și întreabă. Astăzi urmează să intre un număr redus de doze, nu vom putea să vaccinăm toți pacienții cu boli cronice săptămâna asta. Degeaba facem programări dacă nu avem suficiente doze de vaccin.”, a spus pentru Libertatea.

Ce spune despre vaccinarea vârstnicilor

”Eu spun cu tărie că nu este periculos. În Norvegia, este vorba de decesul a 29 de persoane de peste 80 de ani, cu o condiție medicală preexistentă gravă din 4.000 de persoane vaccinate din această categorie de vârstă. Nu vorbim despre persoanele echilibrate, ci despre cele care erau într-o stare terminală. Acum se pune întrebarea dacă acele persoane trebuiau vaccinate, câtă vreme știam că evoluția lor este limitată în timp. O persoană care se află în stare terminală oricând poate să-și piardă viața oricum.

Autoritățile norvegiene trebuie să aducă mai multe date despre acele decese. Să ne spună dacă acele 29 de decese se încadrează într-un exces de mortalitate. Ar trebui să comparăm decesele care s-au produs în urmă cu o lună și cele se pot produce acum, după ce a început campania de vaccinare. Așa ăutem să stabilim o corelație între decese și vaccin.”
Acesta a vorbit și despre noua tulpină de coronavirus.

”Orice variantă a unui virus care se răspândește mai rapid decât virusul pe acre îl avem în acest moment creează frică în capacitatea sistemului sanitar, pentru că s-ar trata mai mulți oameni. Pentru că nu este mai gravă , vom avea același număr de persoane care intră la ATI, adica 5% Pentru că este mai contagioasă, ne așteptam ca în același interval de timp să apară un număr mai mare de cazuri.”

Ce recomandăpersoanelor care vor să se vaccineze în a doua etapă

”Să ia legătura cu medicul de familie și să ia decizia corectă. Este singura soluție prin care putem uita de această pandemie. Trebuie ca 60-70% dintre populație să se vaccienze pentru a scăpa de pandemie. Vaccinarea este o datorie morală pe care o are fiecare cetățean.”, mai adaugă acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`