Medicul Cristian Oancea: „Dacă suntem iresponsabili, s-ar putea să avem sărbători triste”

Publicat: 27 10. 2020, 14:43
Foto: opiniatimisoarei.ro

Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, a tras un nou semnal de alarmă către populație, făcând apel la responsabilitate și solidaritate colectivă. Făcând referire la sărbătorile de iarnă, acesta a recomandat ca acestea să fie petrecute acasă, cu respectarea regulilor impuse de către autorități.

Medicul Cristian Oancea, despre sărbătorile de iarnă

„Suntadeptul sărbătorilor cât de cât în familie, în jurul pomului,după acest an greu să respirăm două – trei zile. Totul depinde de noi, de felul în care suntem responsabili în societate, de cum ne comportăm.Dacă vom continua să fim iresponsabili, s-ar putea să avem sărbători triste.

Dacă vom fi responsabili și solidari, în al 12-lea ceas măcar, cred că putem avea un moment de reset, să ne dăm seama că dacă vrem sărbători în liniște cu toată familia, trebuie să fim solidari și responsabili”, a declarat medicul Cristian Oancea.

Acesta a mai punctat faptul că personalul medical este obosit în lupta cu COVID-19.

„Mai avem energie, sperăm să ajungem cu bine în primăvară, dar suntem deznădăjuiți când vedem petreceri cu sute de mii de oameni și nu le pasă de munca noastră.În Timișoara au fost petreceri în cluburi, care ne-au lăsat interziși când am văzut pozele din spațiul public.

Colegii mei efectiv au ajuns la capătul puterilor, iar cei care îndeamnă lumea să nu poarte mască și să ”gândească”. Îndemn și eu: haideți să gândim ce se întâmplă dacă ni se infectează părinții.

Și mai este un aspect asupra căruia Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția: acum, transmisia intra-comunitară este foarte accelerată în rândul vârstnicilor. Din nefericire, adulții și persoanele tinere, foarte multe persoane nu se gândesc că acasă au părinți și au bunici. Am observat că populația vârstnică este cea mai afectată„, a mai menționat medicul, cerându-le oamenilor să poarte masca corect, aceasta fiind „singura soluție pentru a scădea la jumătate incidența infectărilor”, în opinia sa.

ManagerulSpitalului „Victor Babeș” din Timișoara, despre sistemul medical din România

Totodată, medicul Oancea a oferit detalii și despre situația în care se află, din punctul său de vedere, sistemul sanitar din România.

„Cred că suntem undeva la 75% – 80% din capacitate la nivel național, la ATI și dacă vom menține acest număr de 3.000 – 4.000 de cazuri noi, timp de două săptămâni, este foarte posibil ca acea limită să se atingă. Noi îndemnăm în conitnuare la responsabilizare, dar din păcate în continuare nu se respectă regulile”, a precizat el.

„Carantina nu oprește, dar încetinește pandemia. În această perioadă am tras de timp să avem tratamente, să ne dotăm spitalele și să apară un vaccin. Masca, distanțarea sanitară și această igienă fac parte din cei 7 ani de acasă, nu din îngrădirea drepturilor” a mai punctat acesta.