Medicul Cristian Oancea: „Dacă suntem iresponsabili, s-ar putea să avem sărbători triste”

Medicul Cristian Oancea: „Dacă suntem iresponsabili, s-ar putea să avem sărbători triste”
Foto: opiniatimisoarei.ro

Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, a tras un nou semnal de alarmă către populație, făcând apel la responsabilitate și solidaritate colectivă. Făcând referire la sărbătorile de iarnă, acesta a recomandat ca acestea să fie petrecute acasă, cu respectarea regulilor impuse de către autorități.

Medicul Cristian Oancea, despre sărbătorile de iarnă

„Suntadeptul sărbătorilor cât de cât în familie, în jurul pomului,după acest an greu să respirăm două – trei zile. Totul depinde de noi, de felul în care suntem responsabili în societate, de cum ne comportăm.Dacă vom continua să fim iresponsabili, s-ar putea să avem sărbători triste.

Dacă vom fi responsabili și solidari, în al 12-lea ceas măcar, cred că putem avea un moment de reset, să ne dăm seama că dacă vrem sărbători în liniște cu toată familia, trebuie să fim solidari și responsabili”, a declarat medicul Cristian Oancea.

Acesta a mai punctat faptul că personalul medical este obosit în lupta cu COVID-19.

„Mai avem energie, sperăm să ajungem cu bine în primăvară, dar suntem deznădăjuiți când vedem petreceri cu sute de mii de oameni și nu le pasă de munca noastră.În Timișoara au fost petreceri în cluburi, care ne-au lăsat interziși când am văzut pozele din spațiul public.

Colegii mei efectiv au ajuns la capătul puterilor, iar cei care îndeamnă lumea să nu poarte mască și să ”gândească”. Îndemn și eu: haideți să gândim ce se întâmplă dacă ni se infectează părinții.

Și mai este un aspect asupra căruia Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția: acum, transmisia intra-comunitară este foarte accelerată în rândul vârstnicilor. Din nefericire, adulții și persoanele tinere, foarte multe persoane nu se gândesc că acasă au părinți și au bunici. Am observat că populația vârstnică este cea mai afectată„, a mai menționat medicul, cerându-le oamenilor să poarte masca corect, aceasta fiind „singura soluție pentru a scădea la jumătate incidența infectărilor”, în opinia sa.

ManagerulSpitalului „Victor Babeș” din Timișoara, despre sistemul medical din România

Totodată, medicul Oancea a oferit detalii și despre situația în care se află, din punctul său de vedere, sistemul sanitar din România.

„Cred că suntem undeva la 75% – 80% din capacitate la nivel național, la ATI și dacă vom menține acest număr de 3.000 – 4.000 de cazuri noi, timp de două săptămâni, este foarte posibil ca acea limită să se atingă. Noi îndemnăm în conitnuare la responsabilizare, dar din păcate în continuare nu se respectă regulile”, a precizat el.

„Carantina nu oprește, dar încetinește pandemia. În această perioadă am tras de timp să avem tratamente, să ne dotăm spitalele și să apară un vaccin. Masca, distanțarea sanitară și această igienă fac parte din cei 7 ani de acasă, nu din îngrădirea drepturilor” a mai punctat acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:55 - Patru astronauți blocați în Spațiu, pe ISS, după problemele tehnice ale Starliner, s-au întors în sfârșit pe Pământ
13:40 - Rareș Bogdan: România trece prin transformări uluitoare. Nu ne putem permite să pierdem bani din PNRR și nici să fragilizăm această graniță unde suntem ostași străjeri pentru Europa și NATO (VIDEO)
13:39 - Alexandru Dimitriu (USR): „Este inadmisibil să vii din serviciile secrete să intri în politică sau foști politicieni să intre în serviciile secrete”
13:19 - Rareș Bogdan: Avem cel mai pregătit om care să asigure echilibru în următoarea perioadă de cinci ani de zile a României, generalul Ciucă. Alianța dintre PSD și AUR nu e o curiozitate pentru noi (VIDEO)
13:18 - Un senator din SUA a murit la câteva săptămâni după ce a căzut într-o piscină goală în timp ce conducea o mașină de tuns iarbă. El va apărea pe buletinele de vot
13:18 - Scandal la Episcopia Sălajului: Vicarul instituției, reținut după ce ar fi furat din vistierie o sumă uriașă de bani
12:54 - Pensionarii care vor primi o pensie mai mică sau deloc în noiembrie. Ce spune Casa de Pensii despre aceste cazuri
12:50 - Plonjăm într-un dezastru climatic, avertizează ONU: Omenirea riscă o încălzire de până la 3,1 grade Celsius
12:45 - Româncă ucisă în Italia de un militar american care a spulberat-o cu maşina
12:34 - Cine este Alina Ceușan, influencerița care a stânit o controversă publică după gestul făcut într-o lojă de teatru (FOTO)