Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, a declarat joi, pentru B1 TV, că secțiile de Terapie Intensivă la nivel național au fost ocupate în proporție de 85-90% din cauza numărului tot mai mare de infectări cu coronavirus. Acesta a atras atenția că sistemul sanitar se va prăbuși dacă oamenii vor ignora și de acum încolo regulile de prevenție. Oancea a insistat că simpla purtare în mod corect a măștii poate salva vieți.
„Da, într-adevăr, sunt în creștere, serviciile de triaj fac față cu greu la numărul crescut de pacienți. Rugăm pe această cale colegii care țin de medicina de familie să vină în sprijinul nostru și, în continuare, rugăm populația să poarte mască. Purtatul CORECT al măștii ne duce în 10, 12 maxim 14 zile la înjumătățirea acestor incidențe. Pentru că, dacă în continuare aceste măsuri vor fi luate în derâdere, sistemul sanitar se va prăbuși”, a avertizat medicul Cristian Oancea.
Întrebat dacă la el la spital ajung oameni carw iau în derâdere pericolul SARS-CoV-2, deși ei înșiși sunt testați pozitiv, medicul a răspuns: „Sunt oameni, sunt un grup redus de oameni, dar acest număr redus de oameni fac aceste infecții să crească în continuare. Și un mesaj pentru acești oameni: chiar dacă ei nu cred sau iau în derâdere acest virus, măcar să se gândească la familiile lor, la părinții lor și la bunicii lor”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„E posibil ca aceste măsuri de restricție, cam în 12 – 14 zile, să ne aducă undeva între 3-4.000. Dar, în continuare, doar purtatul acestei banale măști corect, ne face în două săptămâni să îmbunătățim cel puțin această incidență. Trebuie să fim conștienți că noi acum practic într-un fel tragem de timp până vine vaccinarea și avem o armă de luptat împotriva acestei pandemii.
Uitați-vă la presiunile care se pun pe Terapiile Intensive. Aproape suntem la 85-90% din capacitatea la nivel național de Terapie Intensivă. Avem foarte mari probleme cu aceste cazuri, iar aceste focare diseminate mai ales din rândul adolescenților și cei care se duc la tot felul de chefuri și petreceri mai mult sau mai puțin ascunse fac, pe mai departe, ca părinții și bunicii lor să aibă aceste probleme de sănătate.
Am mai identificat o categorie de persoane care vin la spital cu forme deja severe ce necesită Terapie Intensivă. Rugăm la primele simptome să sune la 112 sau să anunțe medicul de familie”, a mai declarat medicul Cristian Oancea, pentru B1 TV.
Bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns joi, la 229.040 de infectări și 6.764 decese, după ce, în utima zi, 6.481 de persone au fost testate pozitiv, 625 au fost reconfirmate în urma retestărilor și 83 dintre pacienții COVID-19 au decedat.
Este pentru prima dată de la izbucnirea crizei sanitare când România depășește pragul de 6.000 de noi infectări.
La acest moment, în spitalele românești sunt internați 10.975 de oameni cu SARS-CoV-2, din care 868 sunt în stare gravă, în secțiile de Terapie Intensivă.
De la începutul epidemiei, cele mai multe infectări au fost raportate în Bacău (7872), Brașov (9315), Cluj (8620), Iași (10247), Prahova (9417), Suceava (9127), Timiș (8516) și București (34247), iar cele mai puține în Tulcea (1441).