Medicul Cătălin Denciu va fi cetățean de onoare al municipiului Piatra-Neamț: Patru familii ale unor victime din incendiu vor primi ajutoare financiare
Medicului-erou Cătălin Denciu, care a suferit arsuri grave în timp ce încerca să salveze pacienții aflați în mijlocul incendiului de la secția ATI a Spitalului Județean Piatra-Neamț, îi va fi oferit titlul de cetățean de onoare al municipiului Piatra-Neamț. De asemenea, patru familii ale unor pacienți care și-au pierdut viața în tragedia de sâmbătă vor primi ajutoare financiare. Deciziile au fost luate în ședința de luni a Consiliului Local Piatra-Neamț, informează Agerpres.
Medicul-erou Cătălin Denciu va primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Piatra-Neamț
Propunerea primarului Andrei Carabelea de acordarea a titlului de cetățean de onoare medicului Cătălin Denciu a fost votată în unanimitate de consilierii locali.
Familiile unor victime din incendiu vor fi sprijinite financiar
De asemenea, în ședința de luni a fost adoptată propunerea ca patru dintre familiile victimelor incendiului să beneficieze, fiecare, de un ajutor de 10.000 de lei. Restul persoanelor care au murit nu aveau domiciliul în municipiul Piatra-Neamț, motiv pentru care Consiliul Local nu au luat decizii în privința acestora.
Totodată, a existat o propunere privind acordarea de sprijin financiar pentru două cadre medicale rănite, însă aceasta nu a fost susținută, urmând a fi dezbătută din nou într-o altă ședință.
Care este starea medicului Cătălin Denciu
Medicul Cătălin Denciu a suferit arsuri grave în incendiul de sâmbătă seară, intrând în salonul cuprins de flăcări pentru a-i salva pe pacienții aflați acolo. El a fost transportat cu un avion militar la Spitalul Floreasca din Capitală, după care duminică dimineața a fost trasnferat la Spitalul militar Regina Astrid din Belgia.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, luni, că starea medicului este stabilă, în acest moment, însă primele trei zile sunt decisive pentru evoluția sa.
„S-a efectuat şi o procedură de dializă. S-au efectuat reechilibrarea, tratamentul arsurilor. Este stabil în acest moment. (…) Este o procedură şi un protocol în arsuri. Aşteptăm evaluări în fiecare zi. Ţinem legătura. Seara, la ora 18,00, avem nişte informări pe care le face corpul medical de acolo. Primele intervenţii le-a suferit la Floreasca în dimineaţa zilei de ieri când a aterizat”, a explicat Nelu Tătaru.
Alte două asistente și un medic ATI au fost răniți în incendiu, însă leziunile lor nu sunt grave.
11 persoane au murit în urma incendiului de la secția ATI a Spitalului Județean Piatra-Neamț
În tragedia de sâmbătă și-au pierdut viața 11 persoane. Zece pacienți au murit în seara incendiului. Este vorba despre 7 bărbaţi şi 3 femei, cu vârste cuprinse între 67 şi 86 ani. Încă o persoană a decedat luni.
Totodată, șase pacienți de la Spitalul Județean Piatra-Neamț au fost transferați sâmbătă noapte la spitalul mobil din Lețcani, starea lor fiind în continuare gravă.
”Cei şase pacienţi de la Neamţ îşi păstrează din nefericire aceeaşi stare generală gravă. Sperăm că strădaniile noastre nu sunt zadarnice, dar rezultatul final nu depinde doar de noi, ci şi de organismul acestor persoane”, a declarat medicul infecționist Carmen Dorobăț.
Luni, la două zile de la tragedie, managerul Spitalului din Piatra-Neamț, Lucian Micu, a demisionat.
Ancheta a fost preluată de procurorii de la Parchetul General care au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.