Medicul Carmen Dorobăț, despre reacțiile adverse în urma campaniei de vaccinare: „Este o graniță pe care și noi infecționiștii greu o putem depista” (VIDEO)

Publicat: 14 01. 2023, 22:29
Actualizat: 15 01. 2023, 00:03
Sursa foto: Captura Youtube

Medicul infecționist Carmen Dorobăț a declarat în emisiunea Politica zilei că numărul persoanelor care au raportat reacții adverse în urma vaccinării împotriva COVID-19 rămâne unul mic, în limitele procentului de acceptabilitate. Potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătății, aproape 41.000 de persoane au prezentat o formă de reacție adversă la vaccinare:

„Ar trebui să gândim inițial matematic. Este vorba de 41.000 de reacții adverse la peste 17 milioane de administrări. Este vorba despre 0,25%, ceea se înscrie din punct de vedere matematic în limitele de acceptabilitate a unui vaccin în zona medicală. Aceste reacții adverse trebuie să fie undeva până la 4%. Pe de altă parte dacă ne uităm cu atenție se observă că procentul cel mai important este dat de durerile de cap, este dat de dureri la locul administrării și o serie de reacții hematologice”.

În același timp medicul a atras atenția că este dificil de trasat o graniță între reacții adverse și simptomul post-covid în cazul persoanelor care s-au vaccinat dar care au făcut covid ulterior:

„Este foarte important să facem deosebirea între astfel de simptome care pot fi vizate de administrarea vaccinului și atunci este foarte important la ce interval de timp de la administrarea vaccinului s-au evidențiat, iar pe de altă parte sindromul post-covid, mulți dintre cei care s-au vaccinat au făcut sindrom post-covid și atunci este greu să detaliem unde este zona între sindrom post-covid și reacții care apar în urma administrării vaccinului.

Există persoane care s-au vaccinat care au făcut și Covid după vaccinare și care au unele modificări, la nivel cardio-vascular, la nivel neurologic și atunci noi medicii ne punem problema, e vorba despre un sindrom post-covid sau e o reacție adversă în urma administrării vaccinului. Este o graniță pe care și noi infecționiștii greu o putem depista pentru că trebuie analize de laborator la fiecare dintre acești pacienți. Procentul este mic dar pacienții trebuie monitorizați”.