Medicul Carmen Dorobăț, despre o nouă pandemie provocată de antibiotice: Aceasta este urmarea utilizării fără o judecată medicală corectă (VIDEO)

Medicul Carmen Dorobăț, despre o nouă pandemie provocată de antibiotice: Aceasta este urmarea utilizării fără o judecată medicală corectă (VIDEO)
Foto: Pixabay

Farmaciile vor putea elibera fără rețetă antibiotice, dar doar pentru un tratament de două zile.

Un avertisment legat de antibiotice vine din partea specialiștilor din sănătate, care anunță că o nouă pandemie provocată de rezistența la antibiotice, pe fondul unui consum enorm și uneori gratuit de antibiotice, ar putea să apară.

„Observăm în ultima vreme că bacterii la care nu ne așteptăm să fie rezistente la un anumit antibiotic devin rezistente”

Medicul infecționist Carmen Dorobăț a vorbit despre aceste avertismente ale specialiștilor, care spun că o nouă pandemie ar putea să apară din cauza rezistenței dezvoltate la antibiotice.

„Această nouă pandemie înseamnă că se va da atenție asupra a ceea ce înseamnă multirezistența bacteriilor la antibiotice și observăm în ultima vreme că bacterii la care nu ne așteptăm să fie rezistente la un anumit antibiotic devin rezistente sau, mai rău, nu sunt sensibile la niciun antibiotic. Și aceasta este urmarea utilizării antibioticelor anarhic fără o judecată medicală corectă, nu numai la nivelul țării noastre, la nivelul mapamondului și, într-adevăr, această multirezistență face probleme nu mai departe decât faptul că dacă un pacient este internat 5 zile într-un spital, tot ceea ce este peste 5 zile, ca și suprainfecție bacteriană, poate fi socotită ca o infecție care a fost prezentă ca urmare a internării în spital”, a spus medicul Carmen Dorobăț.

„Antibioticele trebuie luate când este vorba despre o infecție bacteriană”

“Antibioticele trebuie luate când este vorba despre o infecție bacteriană și ele trebuie luate în așa fel încât antibioticul să fie potrivit pentru locul în care este situată infecția respectivă, pentru bacteria care determină infecția respectivă, astfel încât să nu determine reacții adverse pentru că sunt pacienți care sunt alergici la anumite clase de antibiotice, astfel încât să nu determine interacțiuni medicamentoase cu alte medicamente pe care le ia pacientul respectiv și, nu în ultimul rând, este vorba de o reacție bine cunoscută. Pacienții noștri deja știu despre aceasta. Este vorba de infecția cu clostridium difficile, care apare ca urmare a consumului anarhic de antibiotice, ca urmare a dezechilibrului de la nivelul florei intestinale”, a mai precizat medicul infecționist.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)