Medicul Beatrice Mahler a precizat că nu ar prescrie Ivermectină pacienţilor cu COVID-19, avertizând că „poate avea efecte adverse severe”. Managerul Institutului Mariu Nasta a reacționat astfel la zvonurile potrivit cărora acest medicament poate avea efecte benefice pentru tratarea pacienților COVID-19
„Acest medicament este administrat extern si la om, dar una este sa il dai pe tegument si alta este administrarea orala. Eu nu as prescrie unui pacient acest medicament, pentru ca poate aveaefecte adverse grave.”, a adăugat Mahler.
Medicul Octavian Jurma a întărit, la rândul său, comentariul medicului Beatrice Mahler.
„Eu nu sunt medic clinician, dar sunt de acord cu doamna doctor Mahler. In primul rand, grija fata de om este mult mai mare fata de cea pentru oameni, deci gradul de rigurozitate nu se compara. Una este ca un om sa facareactii adverse severe si alta este la un animal.”, a declarat Jurma.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) avertizează că toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale şi trebuie folosite doar sub supravegherea medicilor veterinari.
Precizările vin după ce în spaţiul public au apărut informații potrivit cărora ivermectina – un medicament utilizat pentru tratarea paraziților la animale – ar fi eficientă în prevenirea și tratamentul COVID-19.
Potrivit ANSVSA, în România pot fi comercializate doar produse medicinale veterinare autorizate pentru comercializare de către Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV) din subordinea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor sau care sunt autorizate prin procedură centralizată.
Produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare sunt înscrise în Nomenclatorul produselor medicinale veterinare autorizate în România, publicat pe site-ul ICBMV, folosind următorul link: http://www.icbmv.ro/ro/nomenclator-produse