Medicul Beatrice Mahler atrage atenția asupra sindromului ”long COVID”: Presiunea la internare pentru pacienții care au nevoie de reabilitare post-COVID este extrem de mare
Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, spune că a scăzut presiunea pe secția COVID-19 a unității medicale pe care o conduce însă atrage atenția asupra unui al fenomen, nevoia de internare a pacienților care au trecut prin boală și au rămas cu sechele, așa-numitul sindrom ”long COVID”.
Beatrice Mahler: Sper să putem deschide un compartiment pentru pacienții care au nevoie de reabilitare post-COVID
Din cele 80 de paturi ale secției COVID de la Institutul ”Marius Nasta”, acum sunt ocupate aproximativ 50, iar două treimi dintre pacienții spitalizați au forme severe ale bolii, a explicat Beatrie Mahler, pentru Digi 24.
Scăderea presiunii asupra secției le permite cadrelor medicale să treacă la o reorganizare care, spune Beatric Mahler, ar putea începe chiar de joi.
„Sper (…) să putem deschide un compartiment pentru pacienții care au nevoie de reabilitare post-COVID, pentru că presiunea la internare pentru acești pacienți și pacienții cu boli cronice este extrem de mare în acest moment.
Este nevoie de reevaluare la pacientul post COVID nu doar din perspectiva afectării pulmonare. Complicațiile pe care le presupune sindromul «long COVID» sunt extrem de diversificate, pacienții au nevoie de consult cardiologic, de consiliere psihologică, pentru că trecerea prin această boală produce o traumă extrem de importantă nu doar prin spitalizarea îndelungată, ci și prin sechelele pe care le lasă și care nu îți permit reluarea activității de dinainte de boală. Această modificare a stării de sănătate este extrem de greu de acceptat pentru că se produce brusc și practic impactul emoțional este dificil de trecut de către pacient”, a spus managerul Institutului ”Marius Nasta” pentru sursa citată.
Totodată, Beatric Mahler a atras atenția asupra faptui că este încă devreme pentru renunțarea la purtarea măștii de protecție, în condițiile în care nu sunt însă suficient de multe persoane vaccinate anti-COVID-19, „dar nici nu suntem departe de acel moment”, a mai precizat medicul.
Situația actualizată a cazurilor de coronavirus la nivel național
Potrivit celor mai recente date publicate de Grupul de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore, la nivel național au fost confimate 930 de cazuri de infectare cucoronavirus, în același interval fiind prelucrate 24.307 teste RT-PCR și 10.236 de teste rapide antigenice.Din totalul de 5.733 de pacienți cuCOVID-19care sunt internați în unitățile medicale de profil din toată țara, 874 de persoane se află la terapie intensivă. Totodată, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 98 de decese în rândul persoanelor infectate cu coronavirus.